Čistokrvni psi koji su zaplijenjeni u Ukrajini na temelju sudskog naloga zbog dugova svojih vlasnika, bit će prodani na online dražbi, što je izazvalo brojne kritike javnosti.

Mnogi su isprva pomislili da je aukcija državne internetske stranice za prodaju zaplijenjene robe šala, no kad su na dražbi ponuđena dva psa ispostavilo se da je riječ o pravim životinjama, piše BBC.

Oporbeni zastupnik Mihailo Volinets objavio je fotografije dvaju čistokrvnih pasa, uz njih napisavši kako ih nadležni koriste kao adut za pregovore. Početna cijena za psa ovčara bila je 44 eura, a za drugog se radilo o puno manjoj svoti.

Oglas

“Mi doista moramo vlasnicima oduzeti ljubimce”, rekao je BBC-ju ukrajinski ministar pravosuđa Denis Maljuška. “Premda su odvedeni zbog nelikvidnosti svojih bivših vlasnika, često se ustanovi da je za njih to najbolje, jer se prema ljubimcima loše postupalo.”

Život je za brojne Ukrajince vrlo skup, a posljednjih godina mirovine jedva uspijevaju pratiti nagli porast računa za plin. Ranije ove godine, član vladajuće stranke predsjednika Vladimira Zelenskog ispričao se pošto je jednoj umirovljenici, koja je jedva sastavljala kraj s krajem, savjetovao da proda psa.

Maljuška je rekao da je otplata dugova vlasnika pasa samo jedan od razloga zbog kojih su životinje konfiscirane. Neki su oduzeti jer su ugrizli nekoga na ulici ili zbog toga što je sud odlučio da ih treba dati na brigu drugome vlasniku zbog bolje skrbi.

Zaplijenjene kućne ljubimce često otkupljuje sam vlasnik ili njegova rodbina za simboličnu svotu, rekao je ministar.

Maljuška je predložio da se prestane s aukcijama pasa, dodavši da će i sam kupiti jednoga zaplijenjenog psa.
Hina