Grad Makarska objavio je konačnu listu za dodjelu studentskih stipendija za akademsku godinu 2020./2021., prema kojoj će ove godine ugovori o stipendiranju biti potpisani sa 35 studenata. Grad Makarska studentske stipendije dodjeljuje u 4 kategorije pa će 8 stipendija dobivati uspješni studenti, 15 stipendija bit će dodijeljeno studentima koji pohađaju deficitarne fakultete, 7 studentima iz obitelji slabijeg imovnog stanja te 5 studentima umjetničkih sveučilišnih studija. Mjesečni iznos stipendije je 1000 kuna. Podsjetimo, odlukom gradonačelnika Jure Brkana 2017. je povećan i broj i iznos stipendija koje su do 2017. iznosile 800 kuna, a već početkom sljedeće godine na snagu stupa još jedna odluka kojom će se unaprijediti položaj makarskih studenata.

Riječ je o novoj odluci o sufinanciranju prijevoza redovitim studentima kojom će svi studenti s prebivalištem u Makarskoj, bez obzira na mjesto studiranja u Republici Hrvatskoj, biti u ravnopravnom položaju. Naime, do sada su pravo na sufinanciranje prijevoza ostvarivali smo studenti koji studiraju na u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku jer autoprijevoznici nisu bili zainteresirani za sklapanje ugovora o sufinanciranju prijevoza primjerice iz Rijeke, Varaždina, Osijeka, ili Zadra. Novom Odlukom o financiranju redovitih studenata s područja Grada Makarske, način financiranja prijevoza bit će definiran na način da će svaki student/ica koji ima prebivalište u Makarskoj, a studira u Republici Hrvatskoj, imat pravo na četiri(4) besplatne karte godišnje.

Kada i na koji način će biti potpisani ugovori o stipendiranju, s obzirom na strože epidemiološke mjere koje su stupile na snagu, studenti koji su ostvarili pravo na stipendije bit će obaviješteni preko službene internet stranice Grada Makarske.
M.D.

Oglas