Danas ističe rok do kojeg bi šibenska novinarka Davorka Blažević trebala platiti ukupno 52.000 kuna bivšoj sutkinji Vrhovnog sudaSenki Klarić Baranović zbog komentara o njezinim presudama posebno slučaju ‘Fimi media’, piše Telegram.

Tolika odšteta dosuđena je sutkinji zbog teksta objavljenog još 2015. na portalu Tris.com.hr u kojem je, tvrdi se u presudi, povrijedila čast ondašnje vrhovne sutkinje.

Tekst je objavljen pod naslovom: “Portret tjedna/Senka Klarić Baranović, sutkinja Vrhovnog suda: S(j)enka Senki grize rep”.

Iako je sutkinja prvotno tražila 150 tisuća kuna odštete, novinarki Blažević prvostupanjskom presudom dosuđeno je da joj plati 75 tisuća kuna, da bi na kraju pravomoćnom odlukom taj iznos bio umanjen na 40 tisuća kuna. No sad sudskim troškovima cijela cifra sada je 52 tisuće kuna što će ih Davorka Blažević, koja je u međuvremenu i sama otišla u mirovinu, te prima oko pet tisuća kuna mjesečno, teško podmiriti.

Zato je Hrvatsko novinarsko društvo organiziralo akciju prikupljanja financijskih sredstava da se kolegici Blažević pomogne. Ona je, danas, dan prije isteka roka za plaćanje odštete za Telegram potvrdila da je od Vrhovnog suda RH zatražila reviziju ove presude, a podnijela je i tužbu Ustavnom sudu RH. Nada se da bi viši sudovi mogli srušiti presudu koju je HND prije nekoliko dana već nazvao sramotnom.

Na šibenskom Tris.com.hr portalu od prije pet godina mogli ste, naime, u rubrici Portret tjedna izbliza upoznati lik i djelo brojnih politički izloženih osoba u Hrvatskoj, među ostalim i tadašnje sutkinje Vrhovnog suda RH Senke Klarić Baranović.
Ova je sutkinja predsjedala Vijećem Vrhovnog suda RH kada je Miroslav Kutle oslobođen u predmetu privatizacije Slobodne Dalmacije, i kada su Ivo Sanader i HDZ oslobođeni u slučaju Fimi-medija. Novinarka Davorka Blažević iz toga je izvukla zaključke koji su povrijedili čast i ugled Senke Klarić Baranović.
Činjenice nisu bile predmet niti jednog sudskog spora u parničenju koje je trajalo duže od pet godina. Rubrika je u međuvremenu ukinuta, a Davorka Blažević, novinarka i suosnivačica neovisnog Tris portala, dužna je Senki Klarić Baranović platiti 40.000 kn za povrijeđenu čast.
Svi koji smatraju da mogu donacijom pomoći umirovljenoj novinarki kako bi platila ovu sramotnu presudu mogu to učiniti preko bar codea.
M.D.