Šestim Izmjenama odluke o socijalnoj skrbi usvojenim na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća grada Makarske ukinuta je demografska mjera kojom se roditeljima ili skrbnicima djece od prve do navršene tri godine mjesečno iz gradske blagajne isplaćivalo 1000 kuna.Uvjet je bio da djeca ne idu u vrtić te se na taj način, prema tumačenju bivše vlasti, nastojalo potaknuti ostanak djece u obiteljskom okruženju do treće godine, a na taj se način rasterećivao i vrtić. Aktualna vlast držala je da nema dovoljno kriterija temeljem kojih bi se pravedno isplatila naknada tvrdeći kako mjeru koriste i oni koju ju trebaju, no i oni kojima takva pomoć nije potrebna. U prvotnom prijedlogu ideja je bila da tih 1000 kuna dobivaju roditelj djece koja nisu upala u vrtić, no gradonačelnik Zoran Paunović je odmah uvažio sugestiju vijećnice NLO-a Ivane Miočević Franić. Ona je istaknula kako bi logičan iznos bio 1700 kuna jer toliko Grad izdvaja za svako dijete u vrtiću do pune komercijalne cijene. Također je naglasila kako ne treba brkati dobru demografsku mjeru koja se primjenjivala do ove pedagoške godine, s potporom roditeljima čija djeca nisu uspjeli dobiti mjesto u vrtiću ili jaslicama.

O takvoj, modificiranoj odluci se i glasalo, te je prijedlog prihvaćen. Petar Kelvišer (NLO) i HDZ su bili protiv, a vijećnici bivše vladajuće stranke oštro su se pobunili, naročito vijećnik Jure Brkan, protiv ukidanja 1000 kuna svakom djetetu do tri godine koje ne pohađa vrtić. Štoviše, bivši je gradonačelnik zvučao vrlo uzrujano i nije štedio riječi pokude.

– Sram vas i stid bilo! Ova odluka za koju kažete da je nepravedna do sada je koristilo mjesečno 150 ljudi, a vi je sad ukidate! Hrvatska boluje od bijele kuge, a vi ovo sad uzimate. Ovo proračun ne da može istrpjeti nego se može i uduplati! Ali vi jačate svoje zube na najslabijima kako biste mogli plaćati savjetovanja raznoraznim “desovima” i “dasovim”! , ogorčen je bio Brkan koji se potom obratio svojem stranačkom kolegi, Jozi Vranješu, obznanivši kako će on, eto, dobiti od idućeg mjeseca 1700 kuna jer njegovo dijete nije upalo u vrtić.- Vi niste socijaldemokrati, vi ste interesna skupina, građevinski lobi! Mažete ljudima oči s povećanjem iznosa nagrade za drugo ili treće dijete, ali samo ako nema dugovanja prema Gradu, nije se zaustavljao Brkan.

Oglas

Gordana Muhtić, predsjednica Gradskog vijeća, inače i SDP-ova vijećnica iz bivšeg saziva Vijeća, rekla je kako je od početka kritizirala odluku jer je po njoj bila bez kriterija.- Niste zbog ega poslušali moje prigovore i zato je podijeljeno više od 4 ili 5 milijuna kuna, rekla je Muhtić.Zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan rekla je kako ne ukidaju mjeru nego preusmjeravaju novčana sredstva te da pomažu onima koji su trebali vrtić, a ne onima koji ga nikad nisu tražili.

Vijećnica Miočević Franić je naglasila je kako se radi o dvije mjere. Jedna je zakonska obveza Grada da osigura vrtić, a drugi demografska. Također je komentirala kako je socijalna politika HDZ-a na svim razinama puno izdašnija nego ona socijaldemokratske partije.Rekla je kako se nada da će se naći način da se nastavi progresivna demografska mjera koja je donesena u mandatu HDZ-a.

Brkan je u raspravi kazao kako je nova mjera  donesena kako bi se spasilo gradonačelnika Paunovića od gnjeva roditelja neupisane djece

SDP-ova vijećnica Tina Franković Međurečan rekla je kako je među 150 korisnika sigurno bilo onih kojima nije bila potreba dobivati 1000 kuna, niti su imali potrebu za vrtićem jer su imali potporu baka i djedova.- S druge strane, bilo je i onih koji si ne mogu priuštiti ne raditi, a 1000 kuna im nije moglo nadomjestiti razliku do pune plaće, istaknula je vijećnica.

Vijećnik NLO-a Petar Kelvišer naglasio je kako je bilo premalo vremena za proučiti odluku i pripremiti se. Odluka je na stolu naime bila istog dana.- A bilo bi dobro da je o tome raspravljao Odbor za sport, kulturu i obrazovanje, pa bi možda mogli bolje pričati o demografskim mjerama i otvorenosti grada prema mladim obiteljima i djeci, rekao je Kelvišer koji je naglasio kako je važno strateško planiranje te kako treba dobro promisliti je li bolja jednokratna mjera ili kontinuirana kakva je do sada bila. Upravo zbog uvjerenja da je bolja mjera koja je kontinuirana, a ne jednokratna, glasao je protiv. Dodao je kako je bio primoran donositi odluku po uvjerenju umjesto na osnovu egzaktnih podataka i stručnih procjena o učincima demografskih mjera.

Inače, naknadom koju je isplaćivao HDZ godišnje su išla oko dva milijuna kuna obiteljima, dok će se naknadom za neupisanu djecu budžet opteretiti onoliko koliko bude neupisane djece. Ako ih je 70-ak, onda je za 10 mjeseci to iznos od oko 1,2 milijuna kuna.Brkan tvrdi kako je i ta odluka diskriminatorna. Napominje kako je cilj stare mjere bio jasan, omogućiti djeci boravak u krugu obitelji do treće godine, a sad da je jedini kriterij primanja naknade činjenica je li netko ostao neupisan u vrtić, s tim da ga opet nije dobio nego je dobio u zamjenu novac.

Inače, dio izmjena bilo je i povećanje jednokratne naknade za drugo i treće dijete. Za prvo dijete ići će 4000 kuna, za drugo 5000 kuna, a za treće 6000 kuna. Vijećnik HDZ-a Miro Mucić bio je predložio amandman da za prvo dijete nagrada za novorođeno dijete bude 5000 kuna, drugo 7000 kuna, a treće 50 tisuća kuna, što bi se isplaćivalo tijekom tri godine. Nije prošao jer je gradonačelnik istaknuo kako je prije potrebna financijska analiza.

Konačno rješenje za ključni problem skrbi o djeci – velika brojka neupisane djece – trebala bi biti izgradnja dječjeg vrtića na Zelenki.

Ivona Ćirak /foto O. Franić