Umjesto financiranja određenog broja autobusnih karata makarskim studentima, Grad Makarska ubuduće će dijeliti jednokratnu potporu studentima. Koliko će ona iznositi, kako će se izračunati, taj dio nažalost nije naveden u članku 30.nove Odluke o socijalnoj skrbi, a koja propisuje ovaj novitet.

Bit ćemo precizni i navesti sadržaj ovog članka.
– Pravo na jednokratnu studentsku potporu redovitom studentu isplaćuje se jednokratno za tekuću akademsku godinu i namijenjena je sufinanciranju troškova studiranja, a priznaje se podnositelju zahtjeva koji je: redoviti student preddiplomskog, diplomskog i integriranog studija ili stručnog i specijalističkog studija, uključujući studente u statusu redovnog studenta apsolventa u razdoblju od dvanaest mjeseci trajanja toga statusa, i upisan na jedno od visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, stoji u odluci.

Iznos studentske potpore, za svaku akademsku godinu, odlukom donosi gradonačelnik, a potpora se dodjeljuje na temelju javnog poziva koji raspisuje Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Makarske.

Oglas

– S obzirom da dio studenata koristi BlaBlacar ili putuje osobnim automobilom, procijenili smo da je bolje odrediti fiksni iznos koji bi pokrio i takve situacije u kojima student ne može prikazati autobusnu kartu kao dokaz, obrazložila je Gordana Muhtić, predsjednica Gradskog vijeća.

Dodat će kako će nastojati postići ravnopravne kriterije pri dodjeli novca.

Iako će se s time izbjeći dosadašnje administrativne peripetije, bilo bi ipak najtransparentnije da su i ti kriteriji navedeni u odluci koju izglasava Gradsko vijeće, umjesto da gradonačelnik donosi odluku i propisuje iznose.

Naime, slične odluke kao ova koju je prije dvije godine donio Grad Makarska usvojila su i Općinska vijeća na Makarskoj rivijeri, odredivši broj karata na mjesečnoj, odnosno godišnjoj razini, ovisno o mjestu studiranja.

Inače, istražili smo kako je regulirano financiranje prijevoza studentima  u ožujku ove godine.

Ivona Ćirak /foto M.D.