Uskoro slijede unutarstranački izbori u makarskom SDP-u, a još uvijek se ne izlazi s imenima kandidata; ni javno ni na inače ažurnim stranicama s društvenih mreža. U političkim kuloarima da se, međutim, sve glasnije čuti kako će “stari” SDP novoj ekipi prepustiti ne samo grad, nego i vodstvo stranke, što nam je i dalje aktualni predsjednik gradske organizacije Sretan Glavičić potvrdio.

Hoće li se kandidirati gradonačelnik Zoran Paunović, Glavičić nam nije potvrdio s riječima kako će se sve znati kad se – istaknu kandidature. Paunovića pak nismo uspjeli dobiti do zaključenja pisanja članka, no upućeni tvrde kako je to logičan izbor i logičan slijed.

Glavičić je s oprezom komentirao kazavši kako je uvjeren da će se pomlađivanje koje su započeli s listom za Gradsko vijeće nastaviti i na unutarstranačkim izborima.

Oglas

– To nam je cilj, a sve detaljnije će se znati kad se istaknu kandidature i izbori završe. Atmosfera je pozitivna, nova energija se osjeti i vjerujem, to će se odraziti i na novom rukovodstvu, kazat će Glavičić.

Rekli ste svojedobno da se povlačite i prepuštate prostor mlađima, što to znači glede vaše pozicije u GO stranke?

– Kao predsjednik GO radio sam na održavanju jedinstva, rješavanju unutarstranačkih odnosa, pokretanju unutarstranačkih aktivnosti i pozicioniranju SDP-a na političkoj sceni grada s konačnim ciljem pomlađivanja stranke do konačne promjene dosadašnjih političkih aktera. Moja pozicija u GO biti će u skladu sa navedenim. Drago mi je da sam ostvario ono što sam obećao prilikom izbora na mjesto predsjednika prije četiri godine i što sam zajedno sa mojim suradnicima realizirao programske ciljeve mog mandata, odgovorio je šef makarskog SDP-a.

Zanimalo nas je kako kao predsjednik GO vidi reorganizaciju stranke.

– Vjerujem da će novi predsjednik ili predsjednica znati u kojem smjeru nastaviti s razvojem stranke. Nova vremena zahtijevaju više brige za okoliš i prostor u kojem živimo, a naravno da očekujem da će i novi ljudi nastaviti se zalagati za sve one socijaldemokratske vrijednosti koje njegujemo. SDP Makarska oduvijek prepoznaje potrebe svojih sugrađana, zaštita javnog interesa nam je uvijek bio prioritet u političkom djelovanju. Siguran sam da će tako će biti i dalje. S novoizabranim članicama i članovima SDP Makarska će imati sigurnu budućnost, poručio je Glavičić, davši još jednom naslutiti kako je cilj da stara ekipa zaista ide u svojevrsnu mirovinu.

Pitali smo ga i da komentira raspad SDP-a na nacionalnoj razini.

– Sve ono što se dešava na nacionalnoj političkoj sceni SDP-a utječe na atmosferu, rad i djelovanje svih lokalnih organizacija pa tako i Makarsku GO. Politički život je uvijek uzbudljiv, no naša lokalna organizacija uvijek je imala jasan cilj – dobrobit našeg grada je na prvom mjestu. Stoga, koliko se god atmosfera s državne razine prelijevala na lokalne organizacije, mi u Makarskoj GO uspješno ćemo to prebroditi. Visoka politika je jedna tema, no naš lokalni stranački program jasno pokazuje u kojem smjeru trebamo ići GO i kakav grad želimo, odvratio je.

Budući je jasno da će nova makarska ekipa preuzeti na sebe preporod stranke, zanimalo nas je koliko će to biti realno. Naime, mahom je riječ o ljudima bez političkog iskustva, s veteranima iz HDZ-ove oporbe za vratom. K tome, već u prva četiri mjeseca bilo je jasno kako neće biti lako provesti ni obećani preustroj grada, a kamoli uz to baviti se reorganizacijom i “renesansom” gradske organizacije koja je, ako se žele boriti za drugi mandat, podjednako bitna.

Glavičić tvrdi kako to nije problem.

– Strast i energiju koji su manifestirali prilikom izbornog procesa i kampanje za GV i gradonačelnika, iskustvo iz realnog sektora te prije svega velika motiviranost da ovaj grad zaista bude grad kojim se ponosimo doveli su Zorana Paunovića i SDP-ovu ekipu na mjesto gdje se sad nalazi. Svi oni će u razdoblju koje je pred nama biti spremni suočiti se s svim izazovima kojih će sigurno biti, odgovorio je Glavičić.

Ivona Ćirak /foto O.F.