Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) upozorila je u utorak na veliku i vrlu veliku opasnost od izbijanja šumskih požara u sljedećim danima te podsjetila građane na zabranu paljenja vatre na otvorenom.

Val visokih temperatura koji je obilježio početak ljeta se nastavlja. Ovakvo vrijeme pogoduje izbijanju šumskih požara, o čemu govori i Državni hidrometeorološki zavod, koji je za gotovo cijelo priobalje proglasio veliku, a za područje Šibenika, Visa, Mljeta, Pelješca i Malog Lošinja i vrlo veliku opasnost od požara. Ovakva procjena će se nastaviti i u sljedećim danima, upozorava HVZ.

Prvi dan ljeta je nažalost potvrdio ove najave, dodaje se u priopćenju u podsjeća na jučerašnje požare na području Vodica i Hvara.

Oglas

Prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice, jučer 11,11 sati zaprimljena je dojava o požaru na otvorenom prostoru na području Vodica predio Vrbica. Požarom je zahvaćeno oko 45 ha trave, niskog raslinja i makije.

U gašenju požara sudjelovalo je 66 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila iz JVP-a Vodice i Šibenik DIP Šibenik te DVD-a Zaton, Brodarica-Krapanj, Grebaštica, Šibenik, Zablaće, Tisno, Pirovac, Bilice, i Vodice, jedan protupožarni zrakoplov Canadair te jedan protupožarni zrakoplov Air tractor. Požar je lokaliziran u 15,38, a ugašen u 21,30 sati.

Informacija o požaru ilegalnog deponija na otoku Hvaru u uvali Zenčišće blizu Jelse, zaprimljena je 12,48 sati. Na gašenju požara su sudjelovali DVD Jelsa, DVD Hvar i DVD Starigrad sa 9 vozila i 30 vatrogasaca. Požar je ugašen u 21,20 sati. Opožareno je 1500 metara kvadratnih deponija.

Građane se podsjeća na zabranu paljenja vatre na otvorenom prostoru.

Ako vidite vatru ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193, poručili su građanima iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Hina /foto MD