Koncem siječnja došlo je do oštećenja zapadnog ulaza na plato na Sv.Petru odnosno budući arheološki park, a zbog opasnosti da bi se zid mogao urušiti s te je strane postavljena zaštitna ograda i traka s upozorenjem komunalnog redarstva Grada Makarska.

Kako nam kaže Marinko Tomasović, ravnatelj Gradskog muzeja, dojavu o oštećenju dobio je od komunalnih redara te je obavijestio konzervatore u Splitu.

– Odmah su poslali dopis Gradu i Gradskom muzeju da je nužno postaviti ogradu odnosno privremeno zatvoriti prolaz. Cijeli taj zid, na potezu od zapadnog do istočnog ulaza, treba sanirati, a po pravilima struke naložen je i arheološki nadzor. Naime, iako je zid podignut negdje u 17.stoljeću, radi se o kamenju iz antike.

Oglas

Dakle nije potrebno sanirati samo taj oštećeni ulaz nego zid u cijeloj dužini, a taj je zid naknadno probijan, krpan i nadograđivan te je došlo vrijeme za temeljitu sanaciju. S obzirom da korijenje borova potiskuje zid, s vremenom sve bi moglo pasti po šetnici, objasnio nam je Tomasović.

Postupak uvođenja u posao izvođača koji će raditi sanaciju je na Gradu Makarska, pa nam Tomasović o izboru izvođača, predviđenoj dinamici i troškovima nije mogao ništa reći.

Ivona Ćirak /foto I.Ć.