U Bruxellesu upravo traje sastanak na kojemu se odlučuje o zabrani ulaska u Schengensku zonu kao izvanrednoj mjeri za zaustavljanje širenja koronavirusa, doznaje Večernji list.

“Još nismo vidjeli pravni tekst te odluke koju Europska komisija planira objaviti kasnije tijekom dana, i koja nakon objave treba biti usvojena u Vijeću EU, no Financial Times, koji je prvi javio vijest, piše da je odluka skrojena kao da se odnosi na Schengensku zonu, ne na vanjsku granicu Europske unije. Pokušavamo doznati što to znači za Hrvatsku, koja je u EU, ali nije u Schengenskoj zoni” – piše Večernji.

Iznimke od zabrane ulaska vrijedit će za građane EU, strance sa stalnim prebivalištem u EU i članove obitelji, kao i za strane radnike u zdravstvu i ključnim industrijskim sektorima.

Oglas

– Što manje putovanja, to bolje možemo ograničiti širenje virusa. Predlažem stoga šefovima država i vlada da uvedu privremena ograničenja za sva nenužna putovanja u EU. Ograničenja bi trajala 30 dana – rekla je Ursula von der Leyen.

Više možete pročitati ovdje.

M.D.