Cjepivo protiv covida-19 koje su razvili biotehnološka tvrtka CanSio i kineska vojska pokazalo se sigurnim i aktiviralo je imunološki sustav u većine ispitanika, objavili su stručnjaci u ponedjeljak.

Cjepivo Ad5-nCOV jedno je od nekoliko koja obećavaju u dosadašnjim ispitivanjima na ljudima i ući će u završne faze studija, zajedno s projektima kompanija Moderna Inc, BioNTech SE i Inovio Pharmaceuticals Inc.

Iako tek treba utvrditi sprječava li CanSinovo cjepivo obolijevanje ljudi, dobilo je ‘zeleno svjetlo’ za upotrebu u kineskoj vojsci.

Oglas

Dosadašnji rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Lancet čine to cjepivo ozbiljnim kandidatom za opsežnija ispitivanja, kažu autori studije.

Cjepivo koristi virus nazvan adenovirus, koji genetski materijal iz proteina koronavirusa prenosi u ljudsko tijelo, metoda kojom su se služili i stručnjaci s Oxforda i kompanije AstraZenece za svoje cjepivo.

Odgovor tako aktiviranog imunološkog sustava mogao bi biti blaži ako je cijepljena osoba već razvila imunitet na adenovirus iz prethodne infekcije, pojasnili su kineski stručnjaci.

Hina / foto Pixabay