Hotelijere je prva pandemijska godina prilično pokosila, a u prilog tome najbolje govore brojke. Koliko je situacija zahtjevna već dulje od godinu dana za hotelijerski sektor, jako zorno pokazuje činjenica da su u ovoj, i dalje teškoj godini, hoteli na Tijelovo ostvarili 1136 posto noćenja od prošle godine! To međutim ne znači da se radi o iznimnom uspjehu kao što na prvi pogled zvuči, jer lani su u lipnju uglavnom radili samo obiteljska domaćinstva. Hoteli su lani na ovaj datum ostvarili deset puta manji promet; u gradu je noćilo svega 76 gostiju na datum 4./5.lipnja. Ipak, sve ovo pokazuje da se situacija malo-pomalo popravlja.

Da je i dalje to daleko od rezultata od 2019.godine, no da bi im se u glavnoj sezoni mogli lakše približiti, pokazuju sljedeći podaci. U hotelima je na Tijelovo boravilo 223 domaćih i 641 strani gost, a u odnosu na 2019.godinu radi se o 24 posto ostvarenih noćenja, što znači da je ostvarena četvrtina.

Ono što upada u oči je dvostruki porast brojke gostiju s domaćeg tržišta, kojima su se hotelijeri više okrenuli, pa ih je ove godine 200 posto u usporedbi s normalnom turističkom godinom. No zato je 18 posto stranih gostiju, koja brojka će se s primicanjem špice sezone zasigurno povećavati nauštrb domaćih.

Oglas

U privatnom smještaju ostvareno je dva i pol puta veći broj noćenja nego lani, dok je u odnosu na 2019.godinu riječ o trećini ostvarenog prometa. U apartmanima je, naime, 2019.godine na ovaj datum boravilo 3086 gostiju, dok je u hotelskom smještaju bilo čak 3585 gostiju. U kampovima je pak situacija nešto bolja nego pretprošle godine, što je još jedna potvrda činjenice da je ova vrsta smještaja najmanje okrznuta pandemijom, iako se u apsolutnim brojkama ne radi o velikom dijelu kolača, budući kampovi čine tek desetinu ostvarenog prometa od cimerfraja.

Ivona Ćirak /foto M.D.