Većinom glasova usvojen je proračun za 2022.godinu težak preko 190 milijuna kuna. Oko gradskog budžeta vodila se prilično burna rasprava, a oporba je bila vrlo kritična nazvavši proračun “napuhanim”, “političkim dokumentom”, “populističkim” i slično te  nisu podržali proračun.

U ime kluba SDP-a vijećnica Marina Puharić odmah je naglasila kako se sigurno neće oko svega složiti, no da treba dati priliku gradonačelniku da realizira proračun. – Prije četiri smo godine dali potporu ondašnjem gradonačelniku Juri Brkanu i stoga ne budimo zlonamjerni, apelirala je.

Međutim, ni HDZ ni NLO nisu podržali proračun, iako je očito da je aktualnoj vlasti bilo izuzetno stalo zadobiti širu podršku za ovaj ključni dokument od one “prolazne”. To se vidjelo i iz toga što su pozvali vijećnike NLO-a na sastanak prije sjednice nudeći im tom prilikom da daju svoje prijedloge za krojenje proračuna. No NLO-ovi vijećnici su očito inzistirali na formi, i u smislu da su očekivali formalno Međustranačko vijeće s HDZ-ovcima, i u smislu da mogu raspravljati o proračunu nakon njegove objave, tako da od svega nije bilo ništa.

Oglas

Nije bilo ništa ni od amandmana Jure Brkana (HDZ) koji je obećao da će HDZ-ovci dignuti ruke pod tri uvjeta. Prvi je bio smanjenje stavke za WTA turnir sa 900 na 200 tisuća kuna, drugi povećanje stavke nadstandarda za Dom zdravlja i zdravstvene usluge s 350 na 550 tisuća, te uvrštenje pola milijuna kuna za udžbenike za srednjoškolce.

Nakon 10-minute stanke tijekom koje je gradonačelnik, kako je kazao, analizirao amandmane, ipak ih je odlučio sve redom odbiti. Za WTA turnir je, kako je kazala zamjenica Antonia Radić Brkan, u daljoj budućnosti cilj rasporediti ta sredstva s TZ-om, što sad nisu bili u mogućnosti.

Rečeno je u raspravi kako taj turnir stoji pet puta više. Glede zdravstva rečeno je kako je cilj što više uključiti županijski Dom zdravlja te kako se za sada nastavlja izdvajati sve skupa, za hitnu i za radiologe, 850 tisuća kuna. Treća stavka je odbijena, a gradonačelnik je kazao kako će nakon analize naći način pomoći roditeljima djece u srednjem školstvu.

U svakom slučaju, najviše su se koplja lomila oko opravdanosti WTA turnira te kapitalnih projekata, a vijećnici NLO-a Petar Kelvišer i Ivana Miočević Franić kritizirali su ogromni iznos planiranog komunalnog doprinosa, iz kojega je vidljivo da će se u narednoj godini dosta graditi.

– Očito je i iz ovoga i odluke o smanjenju izvođenja građevinskih radova da je prijedlog proračuna rađen u dogovoru s građevinskim lobijem. Uprihodovanje od komunalnog doprinosa se planira u iznosu 69 milijuna kuna, 93 posto više nego što je to bilo u prethodnoj godini. Znači, gradit će se i ziđat “tuta forca”, iako ste u kampanji najavljivali borbu protiv betonizacije. Ne znam izlazi li se građevinarima to u susret jer dolazi 2023.godina, godina kad ulazimo u eurozonu i prije čega bi trebalo što prije završiti projekte i možda oprati dio novca, otvoreno je kazao Kelvišer.

Inače, gradonačelnik Zoran Paunović u uvodnom je izlaganju podsjetio na kapitalne projekte o kojima smo prošlog tjedna pisali, Peškeru  za koju se priprema međunarodni natječaj, te Kulturni centar s garažom. Brkan je zamjerio što je Peškera, izuzev novca za dokumentaciju u naredne dvije godine, za izgradnju s 25 milijuna kuna uvrštena tek 2024.godine.

Osvrnuo se i na Trg pape Ivana Pavla II. i on i Joze Vranješ kazavši kako im nije jasno zašto se ne planira izgradnja u narednoj godini, u kojoj je izdvojen novac za projektnu dokumentaciju. Podsjetit ćemo da je Brkanova vlast planirala arhitektonski natječaj za najbolje rješenje izgradnje trga, koji nije realiziran, a u međuvremenu je izdvojeno 5,5 milijuna kuna za otkup zemlje.

Brkan je kazao kako se za sve sportske manifestacije skupa izdvaja 150 tisuća kuna, a za WTA 900 tisuća. – Ukinuli ste Zmaju status povlaštenog kluba, a sad smo dobili povlašten sport u gradu, a to je tenis, kazao je Brkan.

Ustvrdio je kako je očito novi vlasnik Bluesuna odustao na Bolu od WTA turnira pa da su “ovi hodali i tražili tko će ga prihvatiti”. Kazao je kako je ponuđeno i gradu Dubrovniku no da je ovaj to odbio.

Vijećnica SDP-a Tina Međurečan kazala je kako je to, naprotiv, dobra prilika koju HDZ-ovi vijećnici ne prepoznaju.

– Dugoročno imamo šansu vratiti Makarsku na sportsku kartu, imamo povoljnu klimu, a i infrastrukturne uvjete. Imamo teniske terene, a kad se napravi pomoćni teren vrijedan 2,7 milijuna kuna imat ćemo i nogometne, poručila je Međurečan.

Vijećnik Stjepan Zelić (Ajmo Makarska) kao ključni koalicijski partner bez kojega bi proračun pao kazao je kako su vladajući uvažili njegove zahtjeve, navevši kako neki možda nisu prošli no da su, primjerice, prošli žičara i dogradnja OŠ Stjepana Ivičevića. Za potonje je inače izdvojeno sedam milijuna kuna, a za žičaru se planira novac za projektnu dokumentaciju.

Suma sumarum, vladajući vijećnici su proračun nazvali dobrim i razvojnim dok je oporba upotrijebila riječi poput “populistički”, “napuhan”, “politički dokument”…No neki su otišli i dalje.

– Ovo je svojevrsni darovni ugovor za koji je upitno je li u skladu s javnim potrebama grada, poručila je vijećnica Ivana Miočević Franić podcrtavši kako ne mogu podržati takav proračun.

Ivona Ćirak /foto M.D.