HZZO je izvršio kontrolu nad bolovanjem troje djelatnika makarskog laboratorija. Dvjema laboranticama je produljeno bolovanje, a laborant je na kraju ove očito mučne situacije, navodno u znak protesta, dao otkaz.

Iako smo pokušali stupiti u kontakt s laboranticama, rečeno nam je kako izjave za javnost može davati samo ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa, koji je kontrolu bolovanja i najavio prije dva dana komentirajući za naš portal situaciju u Domu zdravlja. Tad je izjavio kako je malo čudno da je troje laboranata u isto vrijeme na bolovanju.

Zvali smo ga, podsjetimo, zbog laboratorija koji uopće nije radio, te su građani ostavljali uzorke na pultu ne znajući kome ih predati. Danas je u laboratoriju radila samo jedna jedina laborantica, “povučena” iz Splita. Na svoje smo se oči, tijekom pola sata čekanja, uvjerili da je jedna djelatnica vadila krv, preuzimala uzorke, te radila na prijavi i administraciji.

Kako, međutim, doznajemo iz doma zdravlja, upravo takvi su uvjeti rada doveli do bolovanja djelatnika laboratorija. Naime, starija laborantica je zbog herpes zostera na bolovanju još od svibnja, pa je mlađa pokrivala veliki opseg posla. Navodno se znalo odraditi velik broj prekovremenih sati, a jedna djelatnica ustanove koja je željela ostati anonimna veli kako su laborantice znale raditi i to večernjih sati.

– I sad su ih, povrh toga, ponizili kontrolirajući bolovanje. Osobno je izvršen pregled, a produljenje bolovanja dokaz je da ga koriste opravdano. Mlađa laborantica boluje od vertiga i nečuveno je da je morala dokazivati simptome. Nečuveno je da se ikoga tretira na takav način i da u 21.stoljeću u domu zdravlja pacijenti ne mogu obaviti krvne pretrage, rekla nam je.

Laborant koji je prošle godine, nakon iznenadne smrti jedne od djelatnica, došao iz Splita kako bi radio na nekoliko sati, na kraju cijele ove tužne priče je dao otkaz. Po svemu sudeći iz revolta prema postupku uprave.

Nažalost, činjenica je da su laboranti od svibnja prošle godine dosta često radili na način da bi ih bilo jedno ili dvoje u smjeni. S obzirom na opseg i opis posla, očigledno je da je takav način rada dugoročno postao neodrživ.

Iz uprave Doma zdravlja tvrde kako je raspisan natječaj za jednog laboranta u Makarskoj, no da se nitko nije javio.

S druge strane, u Imotskom, primjerice, laboratorij savršeno funkcionira. Radi u obje smjene i imaju primjeren broj laboranata. Važno je reći i da je tamošnji laboratorij u koncesiji, kao što je u Makarskoj radio pod magistrom Majom Filipetti.

Zašto Županija ne želi dati makarski laboratorij u koncesiju, iako pacijente to ništa ne bi stajalo, osim što bismo po svoj prilici imali daleko bolju uslugu?

Znamo samo da je i bivša vlast imala takve zahtjeve koji se nikad nisu prihvatili. Ono što ne znamo jest iznos novca (glavarine) koju Županija prima na račun laboratorija u kojemu je jutros, 29.srpnja, u špici sezone, radila samo jedna djelatnica. I tako cijelo ljeto, i u lipnju, i po svemu sudeći ubuduće.

Treba li komentirati kako rezultati pretrage urina još uvijek nisu gotovi, što se posljednjih 20 godina nikad nije dogodilo, jer bi jedna takva jednostavna pretraga uvijek bila vrlo brzo odrađena, vrlo često već u podne. No uz desetkovani kadar koji je, nakon odlaska laboranta, od danas dodatno smanjen, jasno je da se takav standard ne može očekivati.

Ivona Ćirak /foto I.Ćirak