Udruga za održivi razvoj Osejava oglasila se službenim priopćenjem vezanim za incident tijekom prosvjeda prošlog petka, kad je nekoliko pojedinaca pogodilo gradskog vijećnika Sinišu Srzića jajetom u glavu. UZOR Osejava poslao je i fotografiju osoba koje su prouzročile incident.

Prema informacijama koje imamo, radi se o pojedincima koji nisu članovi naše udruge niti podržavaju naš rad, a prosvjed su iskoristili za rješavanje nekih svojih osobnih problema sa spomenutim vijećnikom, stoga naša Udruga Osejava ne može i ne smije preuzeti odgovornost za taj čin. S obzirom da se radilo o javnom prosvjedu organiziranom sukladno Zakonu o javnom okupljanju, a koji je okupio dvjestotinjak građana Makarske te unatoč činjenici da smo imali dovoljan broj redara, nismo mogli u svakom trenutku biti u mogućnosti nadgledati radnje svakog pojedinog prosvjednika. Također, želimo naglasiti da su iste osobe pokušali ući u prostorije gdje se održavala sjednica na što je promptno reagirala voditeljica prosvjeda te ih osobno zaustavila uz brojne svjedoke među kojima je bio i sam gradonačelnik , Jure Brkan, koji je kasnije izokrenuo cijelu priču i prosvjednike nazvao huliganima.

Koliko nam je poznato, identitet osoba koje su izazvale incident poznat je policiji te bi policija dalje trebala postupiti prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kao udruga, osuđujemo svaki oblik nasilja, a svoje akcije i dosadašnje prosvjede smo uvijek organizirali u okviru zakona što uvijek ponosno ističemo.

Oglas

Ne želimo dopustiti da takve radnje zasjene ono što se u petak dogodilo na sjednici Gradskog vijeća, a to je da je 9 gradskih vijećnika podržalo daljnju betonizaciju grada i tako izravno pogodovalo interesnim skupinama. Makarska “žuta”, tj. građevinska zona povećana je tako za dodatnih 70 000 m2, a određene parcele lokalnih šerifa dobile su konačno svoju dugo zahtijevanu namjenu, a pojedini objekti su usvajanjem ovih Izmjena i dopuna postali legalni iako su izgrađeni u vrijeme kada ti parametri gradnje nisu bili na snazi.

Posve je jasno da su gradski čelnici samo marionete građevinskog lobija, na štetu svih građana Makarske i budućih generacija. Preostaje nam samo vidjeti kakve će biti “nagrade” Hloverki Novak Srzić i Ivanu Periću za omogućavanje HDZ-ove većine – stoji u priopćenju UZOR Osejava.
M.D. / foto: Ivo Ravlić/CROPIX