Gotovo da nema medija koji nije prenio bizarno iskustvo makarske poduzetnice Vanje Batošić, vlasnice kozmetičkog salona “Beauty by Vanja”, koja je dobila kaznu od 2654 eura zbog razlike u cijeni nastale konverzijom – od svega 4 centa. Da kaznu ne namjerava platiti rekla je u izjavi RTL-u, koji je izvijestio i da je Hrvatski inspektorat do sada, inače, napravio 1400 nadzora i izdao 272 kazne ukupnog iznosa većeg od 450 tisuća eura zbog neopravdanog povećanje cijena nakon uvođenja eura.

Tri dana nakon što se podigla prašina s njezinom pričom Vanja kaže kako stalno dobiva podršku od poznatih i nepoznatih, kako uživo, tako i na društvenim mrežama.

– Posebno sam dirnuta mojim dragim sugrađanima, Makarkama i Makaranima, koji me zaustavljaju na ulici zgroženi državnim beskrupuloznim kažnjavanjem obrtnika i malih poduzetnika, dok u isto vrijeme imaju različiti tretman prema bankama, državnim poduzećima i velikim centrima, koji ne zaokružuju cente, nego su jako podigli cijene i pristojbe. Ispričali su mi bezbroj primjera…, kazuje nam Vanja.

Oglas

Dodat će kako je jako zahvalna svim sugrađanima na podršci. – Lijepo se osjećati dijelom bliske zajednice, kaže Vanja.

– Kolege iz Glasa poduzetnika, koji su me i nagovorili da ispričam svoj slučaj RTL televiziji, tvrde da će sve prijave protiv nas, malih poduzetnika, pasti na sudu, jer nisu utemeljene na zakonu. U kapitalizmu nitko, osim vlasnika firme, nema pravo određivati cijene! Oni su mi ponudili i pravnu pomoć, ali ja sam prigovor već bila poslala, ispričala nam je makarska poduzetnica koja u 43 godine, kako kaže, nije dobila nijednu jedinu kaznu.

Kaže kako nije problem u inspektorici koja je, po njezinim riječima, bila jako ljubazna i korektna.

– Ona je radila po uputama dobivenim od svojih nadređenih. Do kraja razgovora bila sam sigurna da se radi samo o opomeni i odmah sam pristala ispraviti cjenik, jer moja namjera nije bila poskupljenje, nego zaokruživanje cijena da izbjegnemo cente. Kompletan cjenik u eurima je, u odnosu na 31.12.2022., u minusu za 21€. Ali snižavanje cijena nije ovom nazoru bilo interesantno.

Na moje izričito pitanje da li ću dobiti opomenu, inspektorica mi je odgovorila da za to nema mogućnost i da mora kazniti mene i firmu po 10 tisuća kuna, dakle ukupno 20 tisuća kuna. Šokiranu, tješila me da se mogu žaliti na kaznu u roku od sedam dana, ispričala nam je vlasnica kozmetičkog salona koja bi trebala napraviti preko 330 tretmana uređivanja obrva da bi uplatila kaznu na račun države.

M.D./foto RTL