Papa Franjo je u srijedu osudio ljude koji pandemiju koronavirusa koriste za brzu zaradu, a posebice se obrušio na “licemjerje” nekih političara u pristupu krizi.

Na samom početku jutarnje mise, Papa je pozvao one koji na ljudskoj bijedi žele na brzinu zaraditi da naprave zaokret.

Govorio je o “onima koji u ovo vrijeme pandemije iskorištavaju nezavidan položaj potrebitih i prodaju ih mafijašima, zelenašima i drugima”.

Oglas

“Neka im Gospod dotakne srca i preobrati ih”, zavapio je Papa.

Također je kazao da je koronavirus, koji ne štedi ni bogate ni siromašne, razotkrio licemjerje.

“Brine me licemjerje određenih političara koji govore o sučeljavanju s krizom, o problemu gladi u svijetu, ali u međuvremenu proizvode oružje”, rekao je papa Franjo ne navodeći o kojim je političarima ili zemljama riječ.

Talijanski dužnosnici zaduženi za borbu protiv mafije su upozorili da neke kriminalne skupine iskorištavaju krizu za posuđivanje novca malim poduzetnicima kako bi opstali tijekom izolacije zemlje ili kako bi poslije mogli ponovo pokrenuti svoje poslove.

Talijanska vlada je obećala novac malim poduzetnicima kako bi preživjeli, no ekonomisti slute da to neće biti dovoljno.

Prošli mjesec, podsjeća Reuters, iz istog je razloga američki predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu uredbu kojom se brani gomilanje medicinskog materijala i povećanje cijena istih, a glavni državni odvjetnik William Barr je zadužio ministarstvo pravosuđa da oformi poseban odjel koji će istraživati lihvarenje.

Pandemija virusa SARS-CoV-2 do sada je usmrtila 81.400 ljudi diljem svijeta, od kojih oko 16.500 u Italiji.

Hina / foto Pixabay