Večeras se u Opatiji bira pjesma koja će predstavljati Hrvatsku na Euroviziji 2020. Među 16 natjecatelja na Dori, žiriju i publici predstavit će se i najmlađa sudionica Đana Smajo, čiju su pjesmu napisali sinovi dvojice etabliranih splitskih glazbenika, Zlatana Stipišića Gibonnija i Tomislava Mrduljaša.  Đana Smajo koju je publika imala prilike vidjeti u dvije sezone RTL-ovih Zvjezdica, debitirat će na Dori s ljubavnom pjesmom na engleskom ‘One’, a ono što je nama posebno zanimljivo jest to što će se na pozornici u Opatiji s njom pojaviti i Makarka Anna Runtić na violini.

Dvadesetogodišnja Anna Runtić od svojih je prvih violinskih koraka još kao osmogodišnjakinja u makarskoj Glazbenoj školi dala naslutiti kako će se za njeno ime i te kako znati. Tijekom svog osnovnog i srednjeg glazbenog obrazovanja Anna je osvojila brojne prve i druge nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima, te na brojnim međunarodnim natjecanjima kao što su “Daleki akordi”, “Ars Nova”, “Premio Clivis”, “Stringfest”, “Sforzando”, “Mladi Virtuozi”, “Rudolf Matz”… Na regionalnom komornom natjecanju osvojila je prvo mjesto, a na međunarodnom natjecanju “Rudolf Matz” dodatno priznanje i diplomu “Posebno zapažena”.  Sudjelovala je također na brojnim orkestralnim projektima diljem Europe, kao što su “Junge deutsch-französisch-ungarische philharmonie” i “Internationale Jugendbegegung” te nastupala u Parizu, Berlinu, Strasbourgu, Bayreuthu, Neumarktu… Pohađala je seminare kod priznatih profesora kao što su Anna Kandinskaya, Evgenia Epsthein, Ofer Falk, Stephanie Gonley, Natalia Gvozdetskaya, Goran Kentera, Dragan Radosavljevic, Orest Shourgot, Marco Graziani i brojni drugi. 2016.

Pored ovako bogatog životopisa  i ne čudi kako je izbor za violinisticu u pjesmi ‘One’ pao upravo na nju.

Oglas

– Neopisivo sam sretna što imam priliku večeras nastupati na pozornici u Opatiji sa mladom ekipom autora i izvođača. Nastupamo šesti po redu i ovom prilikom pozivam sve da u deset minuta, koliko će trajati glasanje, daju svoj glas pjesmi ‘One’. S jednog broja može se glasati maksimalno pet puta – poručila je Anna koju smo ‘uhvatili’ netom prije press konferencije.

Anna je danas studentica prve godine violine na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i svoju budućnost vidi isključivo u glazbi.

– Violina je moja prva ljubav. Ne želim se ograničiti samo na klasiku i stoga me večerašnji nastup posebno raduje – zaključila je naša sugrađanka, zahvalivši unaprijed svima na podršci.

M.D. / foto D.A. / privatni album