Općina Zagvozd je i ove godine uspješno iznijela svoju ulogu kulturnog bastiona Zabiokovlja, tradicionalno privlačnim nizom kulturnih događanja koje je u subotu na lijepo popunjenom Trgu glumaca zaključila Poetsko glazbena večer Zajedno, uz Anu Rucner Bornu Šercara, Mateja Meštrovića i Vedrana Mlikotu.

Interesantno, samo večer ranije ista je postava jednako oduševila i posjetitelje s makarske strane Biokova,također nastupivši kao završno događanje festivala kKutz u tučepskim zaselcima.

Inače, od početka srpnja Zagvozd je ovog ljeta ugostio šest predstava i dva koncerta – otvaranje je, podsjetimo, proteklo uz Gruntovčane zagrebačkog kazališta Kerempuh. Tjedan kasnije nastupila je “Bračna terapija” zagrebačke Lude kuće, zatim koncert ansambla Lado i predstava Majstori (kazalište Moruzgva) sredinom srpnja.

Oglas

Gostovali su i Teatar Rugantino s predstavom Uvijek će nam ostati ljubav, 31.07. je na Trgu glumaca odigrano “Boksačko srce” Planeta Art, dok je u tjednu uoči zatvaranja Adam scena publici predstavila “Šund naš svagdašnji”.

Kako će nam kazati umjetnički direktor festivala Vedran Mlikota, unatoč svim ograničenjima koja se zbog epidemioloških razloga događaju drugu godinu za redom i organizatori i publika mogu se složiti da je još jednom odrađen dobar posao.

– Prošle smo godine ,kao i sve druge kulturne manifestacije, bili vrlo ozbiljno pogođeni tom krizom, međutim od početka nam se činilo da će ove godine stvari biti barem nešto bliže onoj normali, a tako je na kraju nekako i bilo. Mi smo poštovali sve mjere, naši posjetitelji također i možemo kazati da smo se svi zajedno potrudili da ovih, ukupno osam, događanja protekne u najboljem svjetlu – govori Mlikota.

Uz nadu da će iduća godina donijeti natrag normalne uvjete života, organizatori su već od danas krenuli u slaganje programa za ljeto 2022 godine. Razloga je barem 25 – naime, kazališni susreti Glumci u Zagvozdu iduće godine pune ravnih 25 godina postojanja što je, ističe Mlikota, razlog više da se sa planiranjem krene odmah.

– To je stvarno jedan značajan jubilej i potrudit ćemo se da ga obilježimo na dostojan način. Ako nam daju Bog, sve ostale institucije i sponzori koji su nam do sada pomagali, siguran sam da će tako i biti – dodaje umjetnički direktor festivala.
M.D. / foto MD