Aktualna zima i veljača, sve je izvjesnije, bit će među najtoplijima u povijesti službenih mjerenja. U utorak su temperature zraka lokalno dosegnule iznimno visokih 20 Celzijevih stupnjeva. Ipak, prije točno 11 godina, vremenske prilike su bile suprotne današnjima – piše Dalmacija danas.

Ciklona Tara donijela je početkom druge polovice veljače 2009. godine kratkotrajnu, ali izraženiju zimsku promjenu vremena, a najviše je snijega palo u Dalmaciji. Tara je bila najjača zimska oluja od 2006. godine, koja je pogodila čitavu Dalmaciju.

Ciklona je stigla sa sjevera, pa je izostalo uobičajeno značajnije puhanje juga prije dolaska ciklone. U utorak, 17. veljače 2009. ujutro prve su oborine počele u Dalmaciji. Uz kišu, bilo je i snijega (Imotski, Omiš, zaleđe Splita i Dubrovnika). Ipak te su oborine bile slabe i samo uvod u burna zbivanja koja će uslijediti u noći sa 17. na 18. veljače. Hladna fronta je u kasno poslijepodne tog utorka sa sjevera stigla nad sjeverne krajeve unutrašnjosti. Uz jak sjeverni vjetar mnoge krajeve središnje i sjeverne Hrvatske, kao i Slavonije je do večeri zahvatila i prava mećava.

Oglas

Oko 21 sat snijeg nošen burom koja je sve više jačala, počeo je padati i na sjevernom Jadranu. Padao je u Rijeci i okolici, kao i na kvarnerskim otocima, Krku i Cresu. Na Krku je bilo i grmljavine. Na postaji Mali Treskavac zabilježen je udar bure od 21,7 m/s. Oko ponoći je fronta stigla i do Zadra. Još u 23:30 sati temperatura na postaji Zadar poluotok bila je 9,8°C, a već oko ponoći je počeo padati i snijeg uz temperaturu od 2°C. Velika snježna mećava je grad Zadar, nakon nekoliko godina pauze, zabijelila s čak 10 cm snijega. Zbog olujne bure, dionica autoceste A 1 Maslenica-Sv.Rok i Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene bila je ubrzo zatvorena za sav promet.

Olujna bura i snježna mećava s velikim zahlađenjem oko 1 h, u srijedu 18.2.2009. stigli su i do šibenskog područja. U Šibeniku je palo 6 cm snijega uz temperaturu zraka od čak -4°C. U 2 h iza ponoći kiša je naglo prešla u snijeg u gradu Splitu. Više snijega palo je na istočnom dijelu grada, i preko 5 cm, a manje u zapadnom dijelu, oko 2 cm. Temperatura se u Splitu spustila za vrijeme mećave na -3°C. Bio je to prvi snijeg u Splitu nakon 2006. godine. Do jutra snijeg je zabijelio i preostale dijelove srednje Dalmacije, uključujući srednjodalmatinske otoke. U Zagori je snijeg počeo padati još tijekom utorka, 17. veljače, tako da mu je visina na brojnim lokacijama prešla visokih 20 cm, na zapuhe i preko pola metra. Iznenađeni Dalmatinci nisu se najbolje snašli u pravim zimskim uvjetima. Diljem dalmatinskih gradova zavladao je prometni kolaps, a zaleđene ceste i putovi bili su kobni i za pješake, pa su mnogi građani završili na traumatologijama lokalnih bolnica zbog padova i ozljeda.

Snijeg je te srijede padao i u područjima južnije od Omiša. Sasvim netipično za Makarsku, u popodnevnim satima taj je podbiokovski grad zahvatila velika snježna mećava uz temperaturu zraka ispod 0°C. Vrlo obilan snijeg pao je i u dolini Neretve. U Metkoviću mu je visina navečer prešla 20 cm, na vrgoračkom području dosegao je 25 cm.

M. D.