Unatoč zabrani građenja koja je na snazi od 1.svibnja i koja je daleko rigoroznija u smislu obuhvata dozvoljenih radova, i unatoč rezolutnoj najavi obračuna nove gradske vlasti sa svima koji odluku krše, na nekim se gradilištima i dalje – gradi. Riječ je u prvom redu o projektu benzinske crpke u vlasništvu Mate Jujnovića, koji svoje radove privodi kraju te radi i dalje, kao i objektu u Zadarskoj. Jujnovićev komentar do zaključenja pisanja članka nismo uspjeli dobiti, no doznajemo da se rješenja o novčanim kaznama (koje nisu male!) ispuštaju, pa je za zaključiti kako je investitoru u interesu unatoč svemu staviti objekt u funkciju tijekom ove sezone.

Gradonačelnik Zoran Paunović kazao nam je samo kratko da rade “tutta forza” po tom pitanju i da su redari 100 posto angažirani u kontroli poštivanja odluke. Izvještaj o rezultatima najavio je podnijeti što skorije.

No sukus svega je da je, iako Zakon o gradnji ne poznaje moratorij kao mjeru, a upravo to je gradska uprava najavila, postoji niz mjera koje se do sada nisu konzumirale ili su se konzumirale povremeno. Prije svega, do sada se na teren, kako smo pisali, izlazilo po dojavi, a sada neovisno o tomu se vrše kontrole. Kao drugo, rješenja o novčanim kaznama, koje su jedini alat u rukama gradske vlasti, ispuštaju se daleko češće te se nalazi način da rješenje nađe put do investitora odnosno građevinara. Nakon jedne kazne, ako se s radovima nastavi, ide druga, veća kazna.

Oglas

Inače, makarska Odluka o zabrani građevinskih radova jedna je od najstrožih ne samo po pitanju perioda u kojemu se ne smiju izvoditi grubi građevinski radovi i zemljani radovi, nego je ona poprilično proširena. Podsjetimo da je u prosincu prošle godine bivši saziv Gradskog vijeća usvojio amandmane odluke po kojima su zabranjeni i žbukanje, tesarski radovi, betonski i svi zidarski radovi (uključujući i žbukanje unutarnjih zidova!), instalaterski, kamenarski, keramičarski radovi…

Ova je dopuna išla na Ministarstvo graditeljstva koje se, međutim, u propisanom roku nije očitovalo te se može zaključiti kako je ovakva proširena odluka u redu, premda zakon propisuje samo onu osnovnu zabranu radova na konstrukciji i iskopu.

Iz “Bijele kuće” doznajemo da vlada velika odlučnost u tome da se građevinski biznis stavi u mirovanje do jeseni i ustupi mjesto turističkoj sezoni bez buke, što je kod velike većine ispoštovano, dok su pojedini investitori nastavili s radovima.

Ivona Ćirak /foto O. Franić