Podmorski istraživač Velimir Vrzić pronašao je još jednu minu iz Drugog svjetskog rata. Ova se opasnost posljednjih 80 godina učahurila u pličinama otoka Suska.

– Radi se najvjerojatnije o njemačkoj podvodnoj mini zaostaloj iz Drugog svjetskog rata. Naime, njemačka mornarica tijekom rata bila je slabo razvijena, a obzirom na veliku razvedenost Jadranske obale štitila se minskim poljima.

Ova mina se nalazi na sjevernoj strani otoka Suska gdje se nalazilo jedno od obilježenih minskih polja, pa se vjerojatno radi o jednoj od njih.

Oglas

Radi li se o tome da je ribarska koća minu zakačila i dovukla u plićinu uvale na otoku Susku ili se radi o jednoj koja je sprječavala eventualno iskrcavanje savezničkih brodova na otok, utvrdit će istraga nedležnih institucija – kazuje za Morski.hr Velimir Vrzić.

Ovo je čak četvrta mina koju je pronašao Vrzić u posljednje dvije godine, a sve dosadašnje (jedna ispred Rijeke i dvije na otoku Pagu) su uništene od strane djelatnika specijalne policije ATJ Lučko iz Zagreba.

MD/foto Velimir Vrzić/screenshot