Finalizirana je i postavljena na YouTube video animacija 4. templarska geo lokacija Stari grad, Ljubač, Castrum Jubae.

Autor 3D modela, fotografija i video animacije je Stipan Ujdur iz Opuzena.

Ljubač je utvrđeni grad koji se nalazio nedaleko Zadra. Grad je bio u rukama hrvatsko-ugarskih velikaša, a kasnije je bio jako templarsko sjedište. Najvjerojatnije krajem 12. stoljeća, podignuta je utvrda kojom je sve do početka 15. stoljeća upravljao red križarskih vitezova ivanovaca, danas poznat kao malteški red.

Oglas

Spominje se pod imenom Castrum Jubae čak u tri isprave iz prve polovice XIII. stoljeća – 1205, 1242. i 1243. godine. Iz prve isprave, iz 1205. godine, koju piše kralj Andrija II. doznaje se kako u određivanju granica zemalja grada Nina izuzima posjed Ljubač koji pripada braći ivanovcima, a isto je potvrđeno i ispravom iz 1242. godine koju izdaje kralj Bela IV.

Saznaje se da su u ovom utvrđenom gradu postojali samostani sv. Pavla s crkvom sv. Mihovila te samostan sv. Antuna opata s crkvom sv. Klementa. Ništa od toga danas nije ostalo sačuvano, no ono što jest, su ruševine utvrde grada. Po ruševinama se može zaključiti da je utvrda bila četverostrana i opasana zidinama, nalazila se na dobroj poziciji – na strmom brežuljku koji se izdizao iznad mora i koji je bio teško pristupačan što je bilo ključno za obranu grada.

Utvrđeni grad Ljubač razorili su Mlečani kako ne bi pao u ruke Turaka, no to se dogodilo nakon što su ivanovci već napustili posjed.
izvor: Dalmacija danas