Ostalo je još sasvim malo vremena do 24.izdanja tradicionalnog makarskog Zimskog karnevala, koje će se održati u subotu 22.veljače na gradskoj rivi. Prema svim najavama trebala bi nas očekivati možda i najmasovnija povorka do sada, s obzirom da se prema zadnjim informacijama prijavilo oko 600 maškara iz Makarske i susjednih općina, najavljeni su i maškarane grupe te mažoretkinje iz Širokog Brijega, Neuma i Ljubuškog.

Otkako je karnevalska tradicija nanovo uspostavljena tamo 1997, nije veliki broj onih koji se mogu pohvaliti da su aktivno sudjelovali u baš svakom dosadašnjem izdanju. Makaranin na kojeg pritom ciljamo je popratio baš svako, ali od 1997 do danas se malo koji put i sam stigao pridružiti. Naravno, govorimo o našem snimatelju Željku Pašaliću čija bogata video arhiva na najvećem svjetskom video servisu YouTubeu, iz dana u dan pruža sve bogatiji uvid u makarsku prošlost.

-Bilo je grupa koje su na svoj način obilježile povijest makarskih maškara, a ja sam godinama živio koji metar do centra događanja, podruma Zlatice i Nikole Rice gdje su se godinama stvarale sve te kreacije koje bi kasnije zablistale na maškarama. Zlatica je bila tata-mata za te stvari, radeći s toliko entuzijazma koliko je danas nezamislivo. S druge strane, već su godinama Krvavičani posebni po spektaklu kojeg donose, radili su čuda kroz sve ove godine – govori Pašalić, čija je kamera zabilježila svaku dosadašnju povorku.

Srećom se sva ta arhiva snimaka koje je Pašalić prikuplja i objaljuje na svom kanalu na YouTubeu već neko vrijeme stalno gomila i tamo se može pronaći veliki broj vrlo zanimljivih stvari. Između ostalog i jedan poduži video, kojeg vam donosimo u prilogu ovog teksta, a koji na retrospektivan način daje po malo od svakog izdanja maškara od 1997 do danas. Pritom su zabilježene i neke od neponovljivih – neke donosimo na fotografijama, a ostale pronađite sami – u pitanju je vrlo zanimljivo putovanje kroz vrijeme.

O. Franić / screenshot Makarska televizija

Oglas