Makarska je petak ujutro, 17.travnja, dočekala s ukupnom brojkom od 20 osoba zaraženih virusom Covid-19, kazao nam je načelnik makarskog Stožera za civilnu zaštitu Dražen Nemčić, kazavši da je u pitanju “17 slučajeva u gradu, plus tri u Domu za starije i nemoćne u Makarskoj”. Ukupna brojka na Makarskoj rivijeri do jutros je, prema tom zbroju, iznosila 31 potvrđeni slučaj. Naime, uz ukupno 20 makarskih o kojima je izvijestio Nemčić,  još 6 je u općini Baška Voda, 3 u općini Brela te po jedan u općinama Tučepi i Podgora.

Novost je svakako to što se danas treba osposobiti i prva drive-in ambulanta za uzimanje briseva građanima koja će, najavljuje Nemčić, biti otvorena kod makarskog Doma zdravlja. – Na taj način ćemo pokušati premostiti prepreke oko putovanja u Split ili snalaženja s prijevozom. Ispred ulaza za ginekologiju će biti postavljen šator gdje će po najavi dolaziti liječnici te uzimati briseve onim građanima koji sumnjaju na zarazu virusom Covid-19 – dodaje Nemčić.

Posljednjih dana, nećemo nagađati zašto, postao je primjetan manjak konkretnijih informacija vezanih za slučajeve u našem gradu. Na primjer, kada su prije dva dana objavljena četiri nova slučaja nije navedeno radi li se o osobama u samoizolaciji ili sasvim novim žarištima. A otkako se virus proširio i na makarski Dom za starije i nemoćne, do konkretnijih informacija još jučer je bilo nemoguće doći čak niti članovima obitelji štićenika Doma.

Oglas

-Županija splitsko dalmatinska kao osnivač, te županijski Stožer za civilnu zaštitu dobivaju informacije koje prenose nama, oni su jedini ovlašteni za davanje informacija. Zbog zaštite osobnih podataka se stvari poput imena i prezimena ne daju, niti ih imamo te sve informacije kojima mi u gradskom Stožeru raspolažemo odmah putem medija budu proslijeđene i građanima. Što se tiče Doma za starije i nemoćne osobe, prema informacijama koje ja imam od ravnateljice Lelas, u Domu za sada nema daljnjih slučajeva povišene temperature, niti ima kakvih slučajeva pogoršanog zdravstvenog stanja. Razloga za paniku nema. Članovi obitelji korisnika informacije mogu tražiti preko telefonskog broja Doma ili preko ravnateljice Marije Lelas, ili naravno preko osnivača, odnosno Županije – kazao je jutros Dražen Nemčić.

O.Franić