Makarska Lutkarska družina Zlatousti ovih se dana punom parom priprema za nove umjetničke izazove koji slijede kroz 2020.godinu. Nema davno da su Zlatousti proslavili vrlo lijepu obljetnicu programom u dvorani Arte te Gradskoj galeriji Antuna Gojaka, nakon čega su se vratili u svoje radno-kreativno kruženje prostora nekadašnjeg Merkura, gdje se upravo ‘kuhaju’ dva nova projekta. Iskoristili smo priliku posjetiti ih tijekom jedne od probi za nove predstave, a čime će oraspoložiti makarsku publiku kroz koji mjesec, najavio nam je Davor Šegota.

 

Oglas

– Trenutno se rade dva nova projekta. S jedne strane, tu je predstava radnog naziva „2051?“ koja je zapravo jedan distopijski tekst napisan po motivima Brešanovog romana 2033 te s elementima Edgara Allana Poea i u pitanju je jedna crnohumorna komedija o budućnosti kakva bi nam se mogla dogoditi, iako se nadamo da neće. Inače, u ovoj predstavi nastupa samo ženski dio ekipe – objašnjava nam Šegota.Dok je jedna smještena u budućnost Zlatousti pripremaju drugu predstavu koja se, naravno, oslanja na prošlost. Točnije u 18.stoljeće kada je nastao izvorni makarski tekst Buzdo, a kojeg pripremaju u suradnji s TZ Makarska.

-Buzdo je tekst star oko 300 godina koji se pripisuje don Klementu Grubišiću mada je autor službeno nepoznat. U pitanju zapravo nije ni tekst koji je rađen za kazalište, već više serija anegdota smještana u tu makarsku iz 18.stoljeća, koja ima svoju jezgru priče i glavne likove, i koja je do sada nekoliko puta dramatizirana, međutim ipak samo s proimjenjivi uspjehom. U suradnji s Turističkom zajednicom Makarska ta će predstava u produkcijskom smislu biti dovedena na jedan viši nivo i ono što nam je želja je da ona na neki način ostane i dalje ‘u upotrebi’, da se izvodi redovnije na Makarskim kulturnim ljetima i da postane jedan autohtoni kazališni komad od značaja za našu lokalnu kulturu – najavljuje Šegota.

O.Franić