Izuzetno rijetka divovska fantomska meduza (Stygiomedusa gigantea) snimljena je u studenom ove godine na dubini od 990 metara. Ovo rijetko i fascinantno stvorenje snimili su znanstvenici Oceanografskog istraživačkog centra u Moss Landingu u Kaliforniji (Monterey Bay Aquarium Research Institute – MBARI) pomoću podmorske ronilice u zaljevu Monterey.

Vrsta je otkrivena 1899. godine, a u prirodi je od tada do danas opažena samo oko 100 puta – piše Morski.hr.

Klobuk ovog dubokomorskog stanovnika ima širinu veću od metra kojeg prate četiri kraka nalik vrpci, koja mogu narasti dulja od 10 metara i smatra se jednim od najvećih grabežljivaca beskralješnjaka u dubokom moru.

Oglas

Iako su podmorske ronilice bile tisuće puta na ovoj dubini, ovo je tek deveti put da su kamere na ronilici “uhvatile” divovsku fantomsku meduzu, a ova snimka je do sada najbolja.

Čini se da je rasprostranjena diljem svijeta i zabilježena u svim oceanskim bazenima osim na Arktiku. Izazovi pristupa njegovom dubokomorskom staništu doprinose relativnoj oskudnosti opažanja za tako veliku i široko rasprostranjenu vrstu. Povijesno gledano, znanstvenici su se oslanjali na povlačne mreže za proučavanje dubokomorskih životinja. Ove mreže mogu biti učinkovite za proučavanje izdržljivih životinja kao što su ribe, rakovi i lignje, ali meduze se pretvaraju u želatinastu smjesu u mrežama za povlačenje.

Kamere na MBARI-jevim ROV-ovima omogućile su istraživačima MBARI-ja da proučavaju ove životinje netaknute u njihovom prirodnom okruženju. Videozapis visoke razlučivosti — a sada i 4K formatu — bilježi zapanjujuće detalje o izgledu i ponašanju životinje koje znanstvenici drugačije ne bi mogli vidjeti – piše Morski.

MD/foto: MBARI/screenshot