Otkako je pušten u javnost, najnoviji Googleov alat Timelapse izazvao je veliku pažnju korisnika širom svijeta zbog mogućnosti vjernog prikazivanja razvoja gradova širom svijeta u proteklih 37 godina, odnosno od 1984. do danas.

Ukratko, klikom na ”play” program vrti satelitske snimke od najstarijih do najnovijih, čime se gotovo 40-godišnja povijest odabranog grada pred očima vrti kao ubrzani film.

Naravno, iskoristili smo ovaj alat pogledati kako je zapravo rasla Makarska, nekoć mali gradić koji je bio među najpopularnijim ljetovalištima nekadašnje države, a danas turističko središte koje je sve do prošle godine i dolaska pandemije koronavirusa stalno obaralo vlastite, prethodno postavljane, turističke rekorde. Istovremeno, ovaj alat zapravo zorno pokazuje koliku je cijenu pritom platio naš okoliš.

Oglas

Ono što je jasno iz snimki je da se izgradnja počela ubrzavati dolaskom novog milenija, a da je najveću akceleraciju doživjela u proteklih desetak godina – još tamo 2009. vidljiva je odvojenost Zelenke i Velikog Brda, koji danas postaju sve čvršća cjelina, a jednako je zanimljivo pratiti razvoj istočnog dijela grada, kao i nicanje stambenih zgrada iznad magistrale.

Razvoj stambenih zona i urbanizacijom rubnih dijelova grada lijepo prati lentu Prostornog plana koji je davao smjer i volumen novih žutih zona što ih kao dijelove naselja ovdje gledamo iz zraka. Mijene ovog dokumenta, nakon usvajanja plana 2006., zbile su se, naime, prvi put 2008., odnosno 2009. I onda, u najnovijoj povijesti, 2020.

U svakom slučaju, prostudirajte sami. Poručili bismo prigodno da uživate u ‘filmu’, možda uz malo sarkazma.

O.Franić/I.Ćirak foto:screenshot Google Timelapse