Odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, a koja je usvojena na sjednici Gradskog vijeća, izazvala je ne samo dulju, nego i konstruktivnu raspravu koja je, kako smo pisali, rezultirala uvrštenjem amandana SDP-a te vijećnika Marka Raosa. Umjesto da se skrati period zabrane izvođenja građevinskih radova (zemljanih i na konstrukciji), vraćeno je praktički na staro, dakle od 1.svibnja do 30.svibnja.

Zanimljiva se rasprava povela oko dihotomije “građevinska industrija ili mirni turizam”.

Najoštrija je pritom bila SDP-ova vijećnica Gordana Muhtić koja je pitala gradonačelnika Juru Brkana čemu sad skraćivanje zabrane. – Trenutno se nalazimo u situaciji da jedino građevinski biznis može nesmetano izvršavati svoje poslove. Pitam hoćemo li se odlučiti za, reći ću slobodno, građevinsku mafiju, ili sezonu, recite to privatnim iznajmljivačima kako ste žrtvovali tih 45 dana, rekla je Muhtić.

Oglas

Brkan je rekao kako ne razumije da može cijeli jedan sektor nazvati mafijom, na što je Muhtić pojasnila kako je mislila na mafijaški modus operanci pojedinaca koji su bivšoj vlasti, prema njenim riječima, prijetili kojekakvim tužbama.

I Muthtić I HDZ-ov vijećnik Marko Raos su zamjerili TZ-u što je podržao novu, slobodniju odluku, na što je vijećnica Hloverka Novak Srzić odgovorila kako je pandemija pokazala da je sezona ionako počela kasnije. – U proračunu planiramo da ćemo imati sezonu, i onda ih planiramo dočekati s bukom. Neka ta buka onda bude makarski brend, rekla je Muhtić.

Našalio se i predsjednik Vijeća Marko Ožić Bebek koji je predložio da građani ometaju građevinare, što je kasnije u ozbiljnom tonu komentirao i predsjednik oporbe Sretan Glavičić. – O načinima borbe s neposlušnim građevinarima možemo govoriti, ako se stvori kritična masa, može doći i do građanskog neposluha, da uzmemo stvar u svoje ruke, rekao je Glavičić.

Zašto su se u prijedlogu bili odlučili za blažu varijantu, objasnio je gradonačelnik Brkan koji je rekao da se stanovi jako dobro prodaju, da se od poreza odlično puni proračun, te da vlada veliki interes građana za stanogradnjom.

M. D. /foto Pixabay