Uz odaziv od 60 posto, od pokretanja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke 2006. do danas pregledano je više od 150.000 žena te zahvaljujući tome otkriveno oko 6000 karcinoma dojke, rečeno je u utorak u povodu obilježavanja Dana ružičaste vrpce posvećenog toj bolesti.

Na preventivni pregled pozivaju se žene između 50 i 65 godina života s ciljem da se rak dojke otkrije u ranom stadiju kada je bolest  visokom postotku, a trenutno je u tijeku šesti ciklus pozivanja tijekom kojega će na pismeni poziv na pregled dojke dobiti oko 300.000 žena.

Od iznimne je važnosti poticati žene da se odazovu na  preventivni pregled  i zato podržavam nacionalne programe jer oni čuvaju naše zdravlje rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Istaknuo je kako je 2017. od raka dojke oboljelo 2.767 žena no i da Hrvatska posljednjih godina bilježi pad smrtnosti, pa su tako lani od raka dojke umrle 752 žene. Hrvatska je, dodao je, iznad prosjeka EU po pojavnosti raka dojke ali i ispod prosjeka po smrtnosti.

Oglas

“Do nedavno smo imali godišnje tisuću žena umrlih od raka dojke, a lani su 752 žene umrle od raka što pokazuje da smo bili vrlo uspješni u smanjenju smrtnosti od raka dojke. Također, karcinomi se otkrivaju u sve ranijoj fazi što je preduvjet za uspjeh liječenja”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ustvrdio je i kako epidemija COVIDA-19, unatoč lockdownu, nije značajno utjecala na liječenje karcinoma dojke. Potkrijepio je to podacima o broju hospitaliziranih žena u prvih šest mjeseci ove i prošle godine, koji pokazuju da je lani na bolničko liječenju bilo 5.406 žena, a ove godine 4000.

Kad je riječ o dnevnim bolnicama u kojim se liječe žene s karcinom dojke, pad je zabilježen tijekom travnja ove godine dok je u lipnju zabilježen značajan porast. Kad je riječ o mogućoj povećanoj smrtnosti  Capak je rekao kako ne očekuje porast smrtnosti zbog koronavirusa.

Nacionalni program ranog otkrivanja dojke nije se provodio, rekla je njegova koordinatorica Andrea Šupe Parun, između 15. ožujka i 10. svibnja te će sve žene koje su tada bile pozvane na pregled dobiti ponovni poziv.

Predsjednik Povjerenstva za praćenje prevedbe Nacionalnog programa Boris Brkljačić najavio je kako će Ministarstvu zdravstva predložiti uvođenje redovitih godišnjih pregleda magnetskom rezonancom (MR) za žene mlađe od 50 godina, koje nisu obuhvaćene Nacionalnih programom a rizične su na rak dojke. Naime, među oboljelima te žene čine osam posto, pa je redoviti screening i ultrazvučni pregled svakih šest mjeseci mogu pridonijeti mogu ranom otkrivanju raka i manju smrtnost kod tih žena.

Hina / foto