Početkom travnja na Villi Ireni obustavljeni su radovi na energetskoj obnovi odnosno uklonjena je skela. Tada je zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan rekla kako je razlog uklanjanja skele dolazak prvih turista te neprimjerenost izvođenja radova zbog predsezone.

Međutim, u izvješću gradonačelnika je naveden pravi razlog.

– Kako je za stavljanje u funkciju i privođenje svrsi potrebna temeljita obnova, izrađen je projekt za povećanje energetske učinkovitosti, temeljem kojeg smo od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti dobili nepovratna sredstva za obnovu.

Oglas

Međutim projekt energetske obnove ne sadrži projekt interijera, koji zbog namjene prostora ima specifične potrebe i uvjete.

Stoga su  na određeno vrijeme obustavljeni radovi energetske obnove, dok se ne izrade arhitektonski projekti, kako ne bi došlo do nepotrebnih izmjena unutar prostora nakon završenih radova energetske obnove, stoji u izvješću.

Podsjetimo da je već rečeno kako se čeka strategija razvoja kulturnog turizma kako bi se vidjelo što će biti s Villom Irenom. Bivša je vlast zajedno s agencijom MARA odlučila da će u objektu biti arheološki muzej odnosno u dijelu muzej pomorske tematike.

Prva faza radova obuhvaćala je energetsku obnovu, a druga uređenje interijera i opremanje muzeja. Svojedobno smo se obratili i izvođaču Jukić DAM kako bismo provjerili što je dogovoreno, kakav je ugovor, koji su rokovi i slično, ali nikad nismo dobili odgovor.

Ivona Ćirak /foto M.D.