Na području krškog polja Jezera na području općine Pojezerje, te gradova Vrgorca i Ploča, ove jeseni na oko 11 milijuna čokota vinove loze raznih sorti, ubrat će se između 40 i 45 milijuna kilograma grožđa. Riječ je o najvećem cjelovitom vinogorju u Dalmaciji i stanovništvu koje najveći dio svojih prihoda ostvaruje prodajom grožđa, ali i preradom za vlastite potrebe i tržište.

U razgovoru s proizvođačima i načelnikom općine Pojezerje Borislavom Dominikovićem doznajemo da je ovogodišnja kvaliteta zrna iznimne kakvoće, uključujući i količinu sladora. Unatoč visokim temperaturama urod nije značajnije smanjen, a raduje i činjenica da se nisu pojavile nikakve bolesti vinove loze – piše Metković news.

Obrađuju se i vinogradi na području Crnog vira, koji su nekada bili u vlasništvu PODUH-a, a kasnije „Vrgorke“ i drugih, iako ne u cijelosti.

Oglas

Važno je također pitanje gdje će i kako proizvođači prodavati tržišne viškove.

Kako sada stvari stoje, oni će prevoziti grožđe na tržnice u Dalmaciji i šire ili poznatim kupcima do njihovih kuća, a brojni kupci najavljuju dolazak u Pojezerje gdje će kupovati grožđe na licu mjesta.

Što se cijena tiče, očekuje se početna otkupna cijena od najmanje pet kuna po kilogramu, ovisno o sortimentu. Naravno, za određene sortimente cijene će rasti.

I ove godine proizvođače grožđa u Pojezerju zabrinjava potencijalna mogućnost uvoza grožđa iz zemalja u okruženju, što je godinama stalna pojava i to upravo za vrijeme berbe u našim krajevima – piše Metković news.

M.D. / foto TZ Vrgorac