Visoki upravni sud u predmetu izdavanja građevinske dozvole donio je presudu kojom je presuđeno u korist Općine Baška Voda u upravnom sporu protiv tuženika Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja uz sudjelovanje zainteresirane osobe Krune Žulja. Podsjetimo da se radi o građevinskoj dozvoli za izgradnju zgrade javne upravne namjene koju gradi investitor Žulj, budući je na lokaciji Obale Sv.Nikole pored tržnice po prostornom planu stavljena isključivo ta namjena.

Što točno znači ova presuda? Po njoj je osnovana žalba Općine Baška Voda na rješenje Upravnog suda u Splitu te je presuđeno Općina ipak stranka u postupku. Iako ne graniči s nekretninom, u žalbi su naveli kako Općini treba priznati pravo stranke u postupku “zbog toga što u susjedstvu ima nekretnine na koje će utjecati izdavanje građevinske dozvole”. Također navode da ako su bili stranka u postupku za izdavanje lokacijske dozvole, nema razloga da to ne bude u postupku izdavanja građevinske. Žalba je uvažena.

Načelnik Josko Roščić tvrdi kako je ova presuda dokaz da je “Općina Baška Voda još jednom bila u pravu”. – Isključivo Baška Vod je ta koja mora biti stranka u postupku te se sada sve vraća na ponovno odlučivanje. Dobili smo potvrdu od najvišeg tijela, kratko je komentirao Roščić.

Oglas

Investitor Kruno Žulj pak kaže kako ova presuda ništa ne znači. – Njome je samo poništeno rješenje nižeg upravnog suda, a postupak ide na početak. Upravni sud sada traži očitovanje od Ministarstva graditeljstva, načelnik će trošiti općinske novce na žalbe i to je to. Ovdje je samo stvar u tome da se njihova žalba trebala uvažiti jer su stranka u postupku, a nas to ne sprječava ni u čemu, kazao je Žulj.

Ivona Ćirak