Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak na sjednici Vlade da je u Hrvatskoj broj novozaraženih koronavirusom u odnosu na tjedan ranije pao za 32 posto, broj hospitaliziranih je manji za 21,2 posto, a broj osoba na respiratoru za 27,8 posto, no broj umrlih je i dalje veliki.

Svjetska zdravstvena organizacija takve trendove bilježi i u ostalim državama EU-a, osobito u onima s nižim postotkom cijepljenih, rekao je Beroš.

Razina procijepljenosti među starijom populacijom još je nedovoljna pa se uvođenjem novih mjera naglasak stavlja na stare i nemoćne osobe u općinama sa procijepljenošću manjom od 40 posto, a takvih je 109.

Oglas

“One će biti u fokusu naših aktivnosti. Želimo doprijeti do svih necijepljenih građana, čime nastojimo očuvati njihove živote i zdravlje i maksimalnu funkcionalnost zdravstvenog sustava”, rekao je Beroš.

Istaknuo je kako omikron varijanta zasad dovodi do manjeg broja hospitalizacija nego prethodne varijante, no i dalje imamo preveliki broj smrtnih ishoda jer većina preminulih s covidom ili od covida nije bila cijepljena.

Hina / foto: screenshot/YT