Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu na sjednici Vlade da broj novooboljelih od covida-19 i dalje raste, u posljednja 24 sata u bolnice je primljeno 230 novih pacijenata, a 72 posto novooboljelih ne dolazi iz skupine osoba u samoizolaciji.

“Udio novozaraženih među testiranima je 28,13 posto. U samoizolaciji je 27.528 osoba, međutim gotovo 72 novooboljelih ne dolazi iz tog rezervoara”, rekao je Beroš.

Raste pritisak na bolnički sustav

I dalje bilježimo rast broja novozaraženih, hospitaliziranih i bolesnika na respiratoru te pad prosječene dobi oboljelih. Samo u posljednja 24 sata zaprimljeno je 230 novih pacijenata, upozorio je.

Oglas

Time raste pritisak na bolnički sustav, popunjenost bolničkih kapaciteta za bolesnike s covidom-19 trenutno je 64 posto, a 70 posto iznosi popunjenost jedinica intenzivnog liječenja.

Dosad je u Hrvatsku stiglo 819.990 doza cjepiva, aplicirano je 605.423 doza ili 76,8 posto od distribuiranih 788.225 doza.

Aplicirano je više od 190.000 doza AstraZenece i nije uočen ni jedan slučaj poremećaja zgrušavanja krvi u kombinaciji s trombocitopenijom, napomenuo je Beroš.

Obuhvat cijepljenjem veći od prosječnih 12,1 posto postignut je u dobnim skupinama od 60 godina i više, a najveći u dobnoj skupini iznad 80 godina, među kojima je više od 44 posto građana primilo prvu ili obje doze cjepiva.

Regionalno najveći obuhvat prvom dozom ima Primorsko-goranska županija (13,7 posto) a drugom dozom Sisačko-moslavačka županija (5,3 posto).

Dosad je prijavljeno 2393 sumnji na nuspojave cjepiva.

Na sekvencioniranje je poslano 3008 uzoraka, a posljednji podaci pokazuju da je 94 posto uzoraka s britanskom varijantom virusa.

Prema uputama Ministarstva zdravstva, svi liječnici obiteljske medicine obvezni su sudjelovati u cijepljenju na posebno organiziranih punktovima te cijepiti nepokretne i teško pokretne pacijente u njihovom domu ili u okviru organiziranih mobilnih timova.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je kako je Nacionalni stožer od zadnje sjednice Vlade donio pet odluka na prijedlog županijskih stožera, koje su stupile na snagu 12 i 13. travnja.

Strože mjere u pet županija

Strože mjere u odnosu na nacionalnu razinu donesene su za Zagrebačku, Osječko-baranjsku, Dubrovačko-neretvansku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju.

Najstrože mjere od početka ove godine uvedene su u Primorsko-goranskoj županiji dok je Dubrovačko-neretvanska županija podijeljena na tri područja s obzirom na mjere koje su na snazi.

Božinović je izvijestio da je u proteklih tjedan dana obavljeno 15.897 nadzora te izdano 14 prekršajnih naloga, 22 obavijesti o počinjenju prekršaja i podnesena su četiri optužna prijedloga.

Policija je utvrdila 157 kršenja samoizolacije te će biti podneseno 150 prekršajnih naloga i sedam optužnih prijedloga. Evidentairana su i dva kaznena djela prenošenja zarazne bolesti.

Jedinice lokalne samouprave provele su 10.559 nadzora te je utvrđeno 219 nepravilnosti.

Hina