Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je za petak sastanak Nacionalnog stožera civilne zaštite s predstavnicima ugostitelja i glazbene industrije, na kojem će razgovarati o daljnjim koracima u suzbijanju epidemije koronavirusa.

“U petak je planiran sastanak s predstavnicima ugostiteljske djelatnosti i glazbene industrije, kako bi se dogovorili daljnji koraci i mjere u borbi protiv koronavirusa u ta dva za hrvatsko gospodarstvo važna segmenta”, rekao je Božinović u srijedu na sjednici Vlade.

Blagi porast upozorenja

Oglas

Božinović je izvijestio da je proteklog tjedna obavljeno 19.678 nadzora, a inspektori su izdali 1179 upozorenja, što je blagi porast upozorenja u proteklih tjedan dana. Izdana su i dva prekršajna naloga zbog nepridržavanja fizičke distance na dva koncerta.

Od zadnje sjednice Vlade Stožer je donio deset novih odluka na prijedlog stožera civilne zaštite Zagrebačke, Virovitičko-podravske, Dubrovačko-neretvanske, Varaždinske, Brodsko-posavske i Zadarske županije te je produljeno trajanje mjera iz odluka o nužnim epidemiološkim mjerama za idućih 14, odnosno 30 dana.

Stožer je donio nove odluke na prijedlog stožera Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske županije za područje općine Đulovac te Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca, kojom su zabranjeni izlasci štićenika iz ustanova socijalne skrbi i zabranjena je posjeta domovima za starije i nemoćne.

Zaposlenicima zdravstvenih ustanova, vrtića, škola i pružateljima socijalnih usluga preporučeno je da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba.

Ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 21 sat za područje općine Đulovac, a na svim okupljanjima obvezno je pridržavanje epidemioloških mjera, nošenje zaštitnih maski i vođenje evidencije prisutnih.

Sportska natjecanja održavaju se bez prisutnosti gledatelja. Privremena zabrana prelaska preko graničnih prijelaza iz zemalja koje nisu članice EU-a produljena je do 15. listopada.

Beroš: Hrvatska ima povoljniju epidemiološku sliku od zemalja u okruženju

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je da Hrvatska, u usporedbi s državama u okruženju, ima povoljniju sliku kada je riječ o broju aktivnih slučajeva koronavirusa i broju novozaraženih, no oprez je i dalje potreban.

Beroš je istaknuo da stopa potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj kontunuirano pada od 24. kolovoza, kada je iznosila 47,6 potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika. U tjednu od 21. do 27. rujna stopa je iznosila 31,2 potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Udio pozitivnih osoba u ukupnom broju testiranih stabilno pada te je s 12,5 u 26. tjednu epidemije pao na 3,7 posto u 31. tjednu epidemije.

Pokazatelji težine kliničke slike ukazuju na povećanje prosječne dobi oboljelih slučajeva i broja slučajeva na respiratoru, što odgovara dosadašnjim saznanjima da se u osoba starije dobi češće razvija teži klinički oblik bolesti.

Udio hospitaliziranih u ukupnom broju slučajeva u proteklom tjednu bilježi rast za dva posto, odnosno od ukupnog broja potvrđenih slučajeva 15,2 posto je hospitalizirano, što je povećanje u odnosu na prošlotjednih 13,2 posto.

U proteklih tjedan dana u bolnicu je zaprimljeno 177 pacijenata, a otpušteno 135. Među zdravstvenim djelatnicima 63 su aktivna slučaja, a 469 ih je u samoizolaciji.

Ministar je izvijestio da je u KB Dubrava u samoizolaciji 15 zaposlenika intervencijske kardiologije, pa su tamo privremeno raspoređeni djelatnici iz KBC-a Sestre milosrdnice i KB-a Merkur.

Pripreme zdravstvenih ustanova za hladnije razdoblje

U tijeku su pripreme zdravstvenih ustanova za hladnije razdoblje, kako bi pacijenti, koji su dosad čekali na trijažni postupak na otvorenom, bili adekvatno zbrinuti.

Svaki ravnatelj zdravstvene ustanove obavezan je prilagoditi prijem pacijenata sukladno infrastrukturnoj specifičnosti ustanove kojom upravlja, istaknuo je Beroš.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je devetu verziju uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije za pružatelje usluga u sustavu socijalne skrbi, a uputa se odnosi na smještaj i boravak starijih i teško bolesnih osoba i onih s invaliditetom.

Objavljene su i nove verzije za sprječavanje zaraze tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.

Vezano za nadolazeće cijepljenje protiv gripe, Beroš je najavio da će cijepljenje biti moguće i u 50 ljekarni koje ispunjavaju uvjete za to.
Hina/screenshot Youtube