Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvjestio je u petak kako je u proteklom tjednu proveden nadzor Nacionalnog stožera civilne zaštite nad 7365 poslovnih subjekata te je utvrđeno 284 nepravilnosti koje se odnose na nepridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

“Mogu konstatirati da se intenzivirao nadzor nad provođenjem propisanih mjera i preporuka kojeg provode lokalni stožeri i timovi.

Inspektori Ravnateljstva su izvršili 2156 nadzora poslovnih subjekata, javnih otvorenih prostora, noćnih klubova”, rekao je na Božinović na sjednici Vlade.

Oglas

Uključujući privatna okupljanja i druge objekte sveukupna je brojka u proteklom tjednu 7365 nadzora, te je utvrđeno 284 nepravilnosti, što je 3,85 posto.

“To nam ukazuje da se poslodavci i građani uglavnom u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera. Oni koji se ne pridržavaju najčešće se odnose na neposjedovanje ili nekorištenje zaštitne opreme, isticanja obavijesti o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera fizičkog distanciranja, te mjera ograničenog mjera sudionika, vođenja pisane evidencije, nepridržavanje uputa o posluživanju hrane i rasporedu sjedenja”, naglasio je Božinović.

Podsjetio je da su ovoga tjedna u Stožeru donijeli odluku o održavanju svadbenih svečanosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje sudjelovati mogu samo najuži članovi obitelji, te će mjera biti na snazi do 4. kolovoza.

“Što se tiče turističkih regija, situacija što se tiče broja stranih gostiju je takva da je u ovome trenutku u Hrvatskoj evidentirano 619.431. Najviše u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najbrojniji strani gosti u tim županijama su iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke i Austrije”, kazao je Božinović.

Božinović: Raste broj prijava za turistički ulazak u Hrvatsku

Dodao je kako rastu prijave za ulazak u Hrvatsku preko sustava Enter Croatia.

“U zadnjih 18 sati prijavilo se 64.573 osobe za ulazak u Hrvatsku, najčešće se radi o turističkim razlozima”, istaknuo je ministar.

Poručio je kako je u intenzivnom kontaktu s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom te ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac.

“Možemo izraziti zadovoljstvo kada su u pitanju objave vlada Savezne Republike Njemačke, Austrije i Slovenije o tome da je Hrvatska i dalje sigurna turistička destinacija. Vrlo su intenzivni kontakti s vladom Nizozemske, gdje će i naša diplomacija i turistička diplomacija poduzeti dodatne kontakte kojima će izložiti svu argumentaciju koja je poznata i svim nizozemskim turstima u Hrvatskoj, a to je da borave u sigurnoj turističkoj destinaciji”, zaključio je Božinović.
Hina /screenshot Youtube