Plenkovićeva vlada ponovno formira radnu skupinu koja bi trebala izraditi plan važan za opstanak i budućnost Hrvatske, a donošenje je planirano za kraj godine, piše u utorak Jutarnji list.

Demografska revitalizacija pitanje je od najveće važnosti za opstanak i budućnost Hrvatske, često je znao isticati premijer Andrej Plenković, uz napomenu da je ova vlada već na početku mandata prepoznala problem negativnih demografskih trendova, navodi dnevnik.

Vlada je, naime, na posljednjoj sjednici donijela odluku o pokretanju postupka izrade Strategije demografske revitalizacije do 2031. To će biti već šesti takav dokument, a sedmi ako tome dodamo i mjere koje je 2018. predstavila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Naravno, niti jedan dosad nije proveden.

Oglas

Ovaj novi dokument bit će zapravo prilagodba već postojeće strategije koja se izradila na proljeće 2019., u vrijeme bivše ministrice Nade Murganić, ali je dvije godine stajala u ladici. U međuvremenu je već i zastarjela jer se trebala početi provoditi prošle godine pa će ova nova svoju desetogodišnju primjenu imati od 2021.

Za to vrijeme Hrvatska se suočila s pandemijom, pogodila su nas dva snažna potresa što je utjecalo i na iseljavanje s Banije, a i dalje zbog negativnog prirodnog prirasta izgubimo svake godine grad veličine Makarske.

Već izrađena strategija, na kojoj je radilo 16 stručnjaka, iako je njezin nacrt bio spreman na proljeće 2019., nikada nije išla u javnu raspravu. Posljednji sastanak s radnom skupinom održan je u siječnju prošle go-dine, no ni tada im nije predočen nacrt. A posljednja sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju održana je prije više od godinu i pet mjeseci, donosi Jutarnji list.

Hina