U Hrvatskoj je 11 novoboljelih od koronavirusa u zadnja 24 sata, rečeno je u četvrtak na sjednici Vlade, a premijer Andrej Plenković pozvao je na oprez jer u Hrvatskoj bilježimo porast broja oboljelih budući da su se građani malo više opustili.

“Nakon dva mjeseca ograničenog kretanja, dolaskom lijepog vremena, sugrađani su se vjerojatno malo više opustili, no ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan”, rekao je Plenković.

Pandemija koronavirusa u svijetu ne jenjava, a dnevni broj novooboljelih u svijetu nikada nije bio veći nego što je ovih dana. Samo jučer je u svijetu oboljelo preko 140.000 ljudi, a to je dva puta više nego početkom travnja, kada je u Hrvatskoj bio vrhunac prvoga vala, kazao je premijer.

Oglas

Pandemija se pojačava i u našem okruženju, broj oboljelih u zadnjih mjesec dana u Sjevernoj Makedoniji porastao je s 370 na 2500, u Albaniji sa 175 na 600, a u zadnjih deset dana broj aktivnih slučajeva u BiH skočio je sa 450 na gotovo 800, u Srbiji sa 220 na 750 slučajeva.

“To su sve razlozi za povećani oprez. Većina oboljenja vezana je uz povratak naših sugrađana iz BiH ili Srbije, a iz Slovenije je došao jedan slučaj. Stoga apeliram na sve naše građane da budu vrlo oprezni, kako se sugerira cijelo vrijeme”, rekao je Plenković.

Moramo zadržati ključne mjere koje sprečavaju zarazu

U interesu je hrvatskog gospodarstva i turizma normalno funkcioniranje države, da što više reakiviramo gospodarstvo. Naravno, to podrazumijeva i reaktiviranje granica prema zemljama gdje je epidemiološka slika slična, dodao je.

“No, moramo zadržati ključne mjere koje sprečavaju zarazu, a to se posebno odnosi na izbjegavanje rukovanja, pranje ruku i dezinfekciju”, rekao je Plenković dodavši kako su to elementi preventive koji su najučinkovitiji i ne bi bilo dobro da ih zaboravimo.

Najavio je da će idućeg tjedna Vlada održati posebnu tematsku raspravu o pripremama za daljnju obranu od pandemije koronavirusa.

Plenković je rekao da je završila javna rasprava o Zakonu o obnovi Zagreba, na koji je stigao 391 komentar. Svi nadležni resori su angažirani da temeljito pregledaju komentare koji su došli od brojnih institucija i građana, dodao je.

Krenula je i aplikacija preko sustava e-građanin za interventne mjere od 12.000 kuna, koje daje Ministarstvo graditeljstva, a dosad je za nabavu kondenzacijskih bojlera Fondu za energetsku učinkovitost stiglo 1070 prijava. Također je sve više prijava za najam stanova koje koordinira Ministarstvo državne imovine, rekao je Plenković.

(Hina