Grad Tinove kolijevke, Vrgorac, svake godine svečano obilježava Ujevićev početak i kraj. Uoči obljetnice smrti Tina Ujevića, 11. studenog 2022. u prostorijama Društva hrvatskih književnika održana je književna večer posvećena velikom hrvatskom pjesniku. Svojom čarobnom izvedbom uglazbljenih stihova, posjetitelje u večer stiha uvela je akademska glazbenica Zrinka Posavec, a čiji glas na gitari je pratio Mario Igrec. U vječnom promišljanju i propitkivanju te vrhunskom scenskom izvedbom autorske monodrame „Ispit savjesti“, Robert Kurbaša je dokazao svevremenost Ujevićevih riječi, a okupljenima s jasnim ciljem postavio vrtlog životnih pitanja.

Umjetničkim ilustracijama svjetske priznate modne ilustratorice, Maje Beus, trajno su sačuvani portreti večeri u kojem su uživali brojni posjetitelji, dok su na organiziranom kreativnom natječaju nastalim u suradnji s vrgoračkim ginom Poetica Distillery, posjetitelji pokazali svoje umijeće pisanja najljepših stihova, baš poput Tina koji ih je inspirirao tijekom cijele večeri.

Poetica Distilery je vrgorska craft destilerija koja je svoju inspiraciju osim u lokalnim sastojcima pronašla i u Tinovoj poeziji. Pripremili su kušanje njihove nove zimske balade, blagdanskog gina s mirisom medenjaka, okusom Bozičnog kolača i cimeta te jestivim zlatnim pahuljicama.

Oglas

„Premda je prošlo šezdeset sedam godina od njegove smrti, njegov lik i djela i danas ostavljaju ogromni trag te su inspiracija mnogim kulturnim, a i drugim projektima. Pokušali smo prikazati veličinu i snagu riječi Tina Ujevića, koja je inspiracija mnogima. Stvaralaštvo Tina Ujevića tumači odraze njegovog izvora i snažan glas koji seže daljine.“, dodala je ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, Žana Pervan-Odak.
MD/foto Matej Grgić