Prije samo desetak dana vrgorački jagodari bili su u velikim problemima nastalim zbog pandemije koronavirusa i zatvaranja granica.

Mnogi od njih tada nisu krili razočaranje, a neki su otvoreno rekli da je ovo “posljednji čavao u lijes” vlasnicima 80-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova) koji se bave proizvodnjom jagoda. No, situacija se promijenila u samo nekoliko dana. Medijski pritisak i apeli urodili su plodom – piše Slobodna Dalmacija.

– Berba je krenula ovaj tjedan i trajat će oko 45 dana. Zasad smo ubrali manje količine jagoda, a sljedeći tjedan berba bi se trebala zahuktati. Kad su se zatvorile granice imali smo veliki problem gdje pronaći novu radnu snagu, jer je ona uglavnom dolazila iz susjedne Hercegovine. No, evo, riješili smo i to, imamo i viška berača, zovu nas ljudi iz Srbije, BiH, Istre, Međimurja i Slavonije. No, problem su propusnice jer nema OPG-ova u sustavu poreza, pa je komplicirano izdavanje propusnice. No, to smo riješili s našim ljudima koji su išli raditi turističku sezonu, na Makarsko primorje, ali i s beračima iz okolnih gradova i općina. Tako da zasad imamo viška ljudi. Dnevnica se kreće od 200 do 250 kuna – govori nam ovaj mladi inženjer – kaže dipl. ing. Milan Franić, potpredsjednik udruge “Vrgoračka jagoda” .

Oglas

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

D.A. / Foto: Duje Antonini