Idućeg tjedna raspisat će se međunarodni arhitektonski natječaj za uređenje Peškere, potvrdila nam je to Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split koji su provodititelji natječaja. O detaljima programa, poput vrijednosti radova, konkretnih sadržaja, omjera parkovnog dijela i onoga namijenjenog zabavi, nagradnom fondu, i svemu ostalom što nas kao i sve Makarane silno zanima Gazde nije mogla govoriti kazavši kako će narednog tjedna biti i tiskovna konferencija.

Međutim, ipak nam je otkrila kako su svi iznimno uzbuđeni zbog natječaja na kojem se detaljno radilo proteklih mjeseci.

– Program još uvijek nije javan, ali mogu vam samo reći da se ide na to da svakako bude bolje što se tiče arhitekture i urbanizma. Riva jest jedinstvena i posebna, ali Peškera je novi centar, i ideja je da kompenzira javni prostor, da se javni prostor vrati Makaranima. Svima nam je bilo jako bitno da program bude detaljno razrađen i mogu reći da je natječaj jako dobro složen. Makarska je specijalna, vjerujte da baš i nema ovakvih natječaja. Mnogi su arhitekti odbijali sjediti u žiriju samo kako bi mogli sudjelovati u natječaju, rekla nam je Daša Gazde.

Oglas

Nije nam mogla reći koliko je procijenjena vrijednost radova, ali naglasila je kako im nije bila namjera staviti takve financijske okvire koji će u izvedbi biti teško dostižni. Da pojasnimo, arhitekti neće imati odriješene ruke da se “igraju” s idejama koje možda mogu izgledati fantastično, ali će biti preskupe za realizaciju. U tom slučaju i žiri će moći dati preporuke autoru pobjedničkog rada da se uklopi u nekakav realan plan.

– Nipošto ne želimo da to bude preskupo, ali ono što nam je bitno jest poštivati nekakvu zelenu tranziciju, kako bi imali mogućnosti za financijske perspektive koje dolaze. Tu nam je bilo bitno uklopiti se, tumači Gazde.

Dio natječaja je i prometno rješenje odnosno parkiralište.

Podsjetimo da je Grad Makarska predvidio 25 milijuna kuna za kapitalni projekt uređenja Peškere, i to tek u 2024.godini u kojoj se namjerava završiti gradnja. Obuhvat Peškere iznosi 23 hektara, a riječ je o zemljištu koje je Država darovala Gradu. Postoji Urbanistički plan uređenja iz 2011.godine koji tu predviđa sportsko-rekreacijsku zonu, međutim, aktualna vlast zajedno s DAS-om tu vidi svojevrsni urbani park. Urbanistička cjelina parka trebala bi biti nekakav landmark s prepoznatljivom skulpturom, sam po sebi motiv dolaska turista u Makarsku.

Koliko će tu biti parkovnih površina, hoće li biti trgova, paviljona, kojeg tipa će biti parking, kakve se skulpture predviđaju, planira li se i kakav kulturno-zabavni centar na otvorenom, koliko će biti čvrstih objekata i koje namjene, koliko će i kakvih biti ugostiteljskih i trgovačkih objekata, hoće li se smjeti i dalje prodavati proizvodi “made in China” ili će se dozvoliti prodaja samo autohtonih proizvoda, što će biti s PŠRD Arbunom, kakva će biti sudbina trenutnih zakupaca, na sva ta pitanja ćemo, nadamo se, odgovor dobiti već idućeg tjedna.

Ivona Ćirak