Direktor za Europu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) opisao je epidemiju koronavirusa u Europi kao “vrlo zabrinjavajuću” i zatražio od vlada da dobro razmisle prije olakšavanja mjera kojima se sprečava širenje virusa.

“Nije trenutak da se ublaže mjere. Vrijeme je da se udvostruče ili utrostruče još jednom naši kolektivni napori prema eliminaciji (virusa) uz potporu čitavog društva”, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu, na virtualnom brifingu.

Situaciju u Europi ocijenio je “vrlo zabrinjavajućom”, dodajući da je još “dug put u tom maratonu” u kojem treba pobijediti virus.

Oglas

Bruce Aylward, visoki savjetnik direktora WHO-a koji se vratio iz Španjolske, jedne od najgore pogođenih zemalja, rekao je da je prerano govoriti o optimizmu, ali da se epidemija “definitivno usporava”.

WHO je također zanijekao da je organizacija snažno fokusirana na Kinu i dodao da akutna faza pandemije nije vrijeme za smanjivanje sredstava, nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da je WHO davao loše savjete i zaprijetio rezanjem doprinosa.

SAD najviše uplaćuje u blagajnu WHO-a.

“Još smo u akutnoj fazi pandemije i nije vrijeme za smanjivanje financiranja”, rekao je Kluge na pitanje o Tumpovoj izjavi.

Aylward je također branio odnose WHO-a i Kine, pojasnivši da je suradnja s vlastima u Pekingu bila važna za razumijevanje epidemije koja je počela u kineskom Wuhanu.

“Bilo je ključno u ranom razdoblju pandemije imati pristup svemu što je moguće, doći na lice mjesta i surađivati s Kinezima kako bi se to shvatilo”, naglasio je.

Trump je u utorak optužio WHO da je prebliska Kini i da loše vodi pandemiju koronavirusa te je zaprijetio da Sjedinjene Države više neće sudjelovati u financiranju te organizacije.

Hina / Foto: Pixabay