U tijeku je izmještanje studenata iz doma Cvjetno naselje u koji počinju dolaziti građani koji su u nedjelju ujutro pogođeni potresom u Zagrebu, potvrdio je sanacijski upravitelj Studenog centra (SC) Zagreb Mirko Bošnjak.

“U tijeku je izmještanje studenata studentskog doma Cvjetno naselje, koji su u Zagrebu ostali za vrijeme epidemije koronavirusa, u Studentski dom Stjepan Radić. Molimo studente doma Cvjetno naselje koji su u Zagrebu da se čim prije jave u svoje sobe kako bi ih mogli organizirano preseliti u Stjepan Radić”, rekao je Bošnjak za N1 televiziju.

Dodao je da cjelokupno osoblje radi na izmještavanju i zaprimanju građana, te da je SC stavljen na raspolaganje građanima koji su zbog potresa ostali bez krova nad glavom. “To ćemo sa zadovoljstvom učiniti”, rekao je Bošnjak.

Oglas

Obavijestio je studente da će im stvari iz doma iz kojeg ih sele biti pod nadzorom i čekati ih, te da se ne uznemiravaju.

“Građani koji dolaze danas u studentsko naselje biti će intervjuirani ukoliko su bili pod nadzorom samoizolacije. Molimo ih da se jave našim stručnim osobama u SC-u u Zagrebu kako bismo za one koji su već u samoizolaciji osigrali iste uvjete”, istaknuo je Bošnjak.

Studenti će se preseliti uz pomoć vozila SC-a i ZET-ovih autobusa.

“Prvi građani već dolaze, do sada ih se već četvero doselilo. Ostat će dok se ne otkloni šteta, teško je predvidjeti koliko će ovo trajati, a kada sazriju uvjeti da se građani vrate svojim kućama naši će se studenti vratiti u domove”, kazao je Bošnjak.

Dom u Cvjetnom naselju ima pretežito dvokrevetne sobe u kojima su i frižideri.

“Volio bih da se studenti koji su ostali u Zagrebu uključe i da pomognemo građanima, da ih smjestimo u studentski dom. Imamo i osoba s invaliditetom i molim volontere da se jave u SC Zagreb jer tim će građanima trebati pomoć. U našim objektima nemamo liftove, ali trebat će nam volonteri da pomognu starijima ljudima”, ustvrdio je Bošnjak.

Netočnom je ocijenio informaciju da studentski restorani ne rade.

“Nije točno da studentski restorani ne rade, radi u domu Stjepan Radić, ovdje na Cvjetnom naselju i na Lašćini. Gdje god imamo studenata pružamo im uslugu s osobljem koje je na raspolaganju”, istaknuo je.

Bošnjak je dodao kako je važno da se građani čim prije smjeste u domove, gdje će im osigurati minimalno jedan obrok dnevno, a radi se i na tome da se svi kapaciteti SC-a čim prije stave u funkciju.

Na Hinin upit zašto je potrebno izmještati studente i nije li jednostavnije građane useliti u prazne kapacitete zagrebačkih studentskih domova, potvrdio je kako je to odluka Kriznog stožera kako se ne bi miješali studenti i građani zbog epidemije koronavirusa.

“U studentskim domovima u Zagrebu imamo relativno malo studenata, 10 posto u odnosu na puni kapacitet. Procijenjeno je da je na Cvjetnom najmanje studenata pa da je jednostavnije da se studenti presele u Studentski dom ‘Stjepan Radić’, da bi se ova lokacija oslobodila za građane koji su ostali bez krova nad glavom”, rekao je.

Još jednom je naglasio da se u studentske domove ne mogu smještati građani koji imaju bilo koji oblik samoizolacije. “Na taj način će se voditi računa da se ne dogodi širenje koronaviursa”, poručio je.

Domski Odbor SD Cvjetno naselje studentima je i preko Facebooka priopćio odluku o smještaju građana u Cvjetno naselje. Svi studenti koji su ostali u domu bit će smješteni u dom na Savi u 11. i 12. paviljonu te su svima osigurana mjesta.

Stvari stanara koji trenutno nisu na Cvjetnom SC i uprava će spakirati u kutije i preseliti u skladište SC-a. Studente su zamolili da se počnu pakirati što prije jer selidba počinje danas, a zamolili su ih i za razumijevanje i solidarnost.

Hina / foto studentski.hr