Festival kulture Glumci u Zagvozdu započeo je svoje 23.izdanje u subotu navečer na Trgu glumaca, gostovanjem HNK Split koji su otvorili festival izvedbom svoje hit predstave Lepurica. Posjetitelje je u samom uvodu pozdravio Frane Mucić, predsjednik udruge Glumci u Zagvozdu koji je najavio ovogodišnji, nešto kraći, program nego inače a manifestaciju je zajedno s publikom otvorio dožupan Splitsko dalmatinske županije Ante Šošić.

Ovogodišnji festivalski program donosi četiri predstave te jednu književnu promociju, a umjetnički ravnatelj festivala Vedran Milkota kazao je da će se glumci u idućim godinama, čim pobijedimo koronavirus, dolaziti u Zagvozd onako brojno kao nekada. -Zbog situacije s epidemijom ove godine moramo ići u jednoj skromnijoj varijanti, ali drago mi je vidjeti po ljudima večeras da interesa nije manje, već da je isti kao i svake godine. Potrudili smo se, poštujemo pravila koja su nam propisana i vjerujem da će ova siromašnija godina Glumaca u Zagvozdu dogodine biti poražena zajedno s koronavirusom, te da ćemo nastaviti sa sedam, osam, 10 ili 12 programa kao u najboljim godinama – kazao je Milkota.

A dok je korona virus uzrokovao brojne probleme, jedno od istinskih osvježenja ovogodišnjeg izdanja nije bilo u samim predstavama, već točnije ispred ulaza u gledalište gdje se nalazio popularni Greenwall kod kojeg su se posjetitelji fotografirali čitavo popodne i večer. Za dojmljivu umjetničku instalaciju koja je uljepšala Trg glumaca zaslužna je dizajnerica interijera Zrinka Roso, koja se izradom bavila posljednjih desetak dana, a instalaciju je poklonila, kako kaže, svojim prijateljima Zagvožđanima. Zrinku Roso pamtimo i po ukrasima koje je tijekom posljednjeg Božićnog grada izradila za Makarsku, a autorski potpis bio je prepoznatljiv i s druge strane Biokova.

Nakon završetka predstave održan je domjenak uz druženje i zabavu, a festival Glumci u Zagvozdu nastavlja se u subotu 11. srpnja, kada se održava promocija knjige pjesama Ivica Šušića Okov, te glazbeno poetski kabare Adama Končića pod nazivom Adam i ona.
O.Franić

Oglas