Dr. William Glasser, utemeljitelj Teorije izbora, je rekao da  sreća ili mentalno zdravlje znači život koji odabirete živjeti, slagati se dobro s ljudima koji su oko vas i koji su vam dragi, činiti sa svojim životom ono što vjerujete da je vrijedno i ne činiti ništa što bi nekoga moglo omesti da ima jednake šanse za sreću kao i vi.

Na tim uvjerenjima se zasniva i rad grupa Savjetovališta Lanterna koje nastavljaju sa svojim radom.Ovaj put kreću dvije grupe. Prva grupa započinje s radom u ponedjeljak, 13.1.2010. u 18.30. kroz projekt Zajedno smo jači, uz podršku Ministarstva zdravstva. Cilj projekta je unaprjeđenje psihičkog i tjelesnog zdravlja osoba oboljelih od malignih, kroničnih nezaraznih, rijetkih i zaraznih bolesti. Kroz projekt nudimo različite aktivnosti od individualnog savjetodavnog rada, grupa samopomoći, kreativnih radionica i predavanja za javnost.Zainteresirani se, već sada, mogu prijaviti za sudjelovanje na grupama samopomoći Teorije izbora. Kroz rad grupa samopomoći, polaznici imaju mogućnost kroz razgovor s voditeljicama i ostalim polaznicima pronaći način i put da u procesu liječenja otkriju i u prvi plan postave svoje zdrave i jake stane i ključne bliske osobe.

– Život stavi pred nas različite priče, a na nama je da izaberemo hoćemo li se uskladiti s okolnostima tako da se slomimo ili da iz svega toga izrastemo još jači i čvršći. Življenje u ljubavi i življenje u strahu stvaraju suprotne učinke na tijelo i um. Koliko god da nam je teško, trebamo znati da uvijek imamo mogućnost izbora i da možemo izabrati vidjeti bolest kao priliku da svoj život očistimo od stresa i svega onoga što nas je do sada činilo nesretnima i ispuniti svoj život radošću i ljubavlju. Upravo na grupama samopomoći možete naučiti, kako uz primjenu Teorije izbora, poboljšati i svoje mentalno i svoje tjelesno zdravlje odabirom sretnijih i uspješnijih oblika ponašanja.Voditeljice su psihoterapeutkinje Ivona Vučić i Matea Jukić Talaja, a prijaviti se možete u Savjetovalištu Lanterna na telefon 021/616-992 ili putem Facebook stranice Savjetovališta Lanterna.

Oglas

Savjetovalište istoj ciljanoj skupini nudi i radionice kreativne terapije Misli u boji. Radionice će krenuti s radom u subotu 1. veljače i održavat će se jedan put tjedno. Voditeljica radionica će biti Tina Divić, profesorica likovne kulture i umjetnosti. Kreativna terapija se bavi otkrivanjem unutarnjih potencijala, kreativnih resursa, razvojem pozitivnih, jakih strana koje nam pomažu da se lakše suočimo s problemima, sagledamo ih u novom svjetlu, bolje razumijemo i s njima nosimo na konstruktivniji način. Kao alat na radionicama će se koristit umjetnički mediji i kreativno izražavanje (slikanje, crtanje, modeliranje, igra, pokret, govor tijela, …) kako bi se omogućio pristup vlastitim osjećajima i mislima. Od polaznika se ne zahtijevaju nikakva umjetnička umijeća i znanja već se polazi od pretpostavke da smo svi kreativna bića sa pregršt zatomljenih potencijala koje treba otkriti.

-Druga grupa samopomoći je naša stara grupa koja je krenula s radom u studenom i sada nastavljamo u istom terminu ponedjeljkom od 19 do 20 sati. Rad ove grupe financiran je kroz projekt Za promjenu nikad nije kasno, podržan od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sa svim prijavama krećemo već sada. Zainteresirani se mogu javiti putem maila [email protected], ili telefona 0989591594. Aktivnosti su besplatne, sudjelovanje je dobrovoljno i svi zainteresirani se mogu pridružiti grupama kad god to požele uz prethodnu prijavu – navodi voditeljica projekta Ivona Vučić.

M.D.