Nakon što je protekle godine donesen novi Zakon o turističkom zemljištu, Hotelsko poduzeće Brela je pod novom upravom i vlasnikom izradilo geodetski elaborat koji se odnosi na nekretnine, odnosno katastarske čestice koje su u funkciji hotela Soline, Maestral te Marine. Cilj ispunjavanja ovog prvog koraka je – uknjižba čestica koje su ispod te u obuhvatu navedenih hotela. Vlasnici tih čestica su, kako doznajemo od načelnika Stipe Ursića, privatne osobe, ali najvećim dijelom upravo Općina Brela.

O čemu se radi?

Novi zakon omogućuje hotelskim kućama knjiženje čestica koje su ušle u temeljni kapital privatizacijom, a ovdje je riječ o vrlo specifičnom slučaju gdje ima i privatne zemlje, i javnih putova, i pomorskog dobra. Upravo stoga Ursić tvrdi kako je jedan, po njemu olako donesen zakon koji pogoduje vlasnicima hotela, u direktnoj koliziji s drugim zakonima, poput, primjerice, Zakona o cestama ili pak Zakona o pomorskom dobru.

Oglas

Temeljem svega toga, Općina Brela je uložila tri žalbe na navedeni elaborat koji je predan na ured Geodetske državne uprave Makarska – katastar, te je temeljem te žalbe Katastar Makarska odbio prijedlog elaborata novog vlasnika hotelske kuće .

– Općina Brela je vlasnik preko 4000 m2 zemlje ispod hotela Soline i Maestral te je također isplatila deposedirano zemljište ispod hotela Marina temeljem pravomoćne sudske presude. Svjesni smo da novi vlasnik ima intenciju rekonstrukcije postojećih hotela i to je dobro, međutim inzistirat ćemo na tome da se radi na povećanju kvalitete i podizanju hotelskog smještaja na pet zvjezdica te se isto tako boriti protiv povećanja kvantitete samih gostiju. Usprkos tome, nećemo dozvoliti tek tako uknjižbu hotelskog na općinsko zemljište. Osobno smatram da bi se riješio ovaj problem, potrebno je da hotelsko poduzeće investira veća sredstva u javnu infrastrukturu poput izgradnje podzemne garaže, nove kanalizacijske mreže i slično, dakle da se napravi veći doprinos samom mjestu gdje se hoteli i nalaze. Svi smo svjedoci da upravo zbog hotela  se u ljetnim mjesecima stvara ogromna gužva u samom mjestu na lokalnim prometnicama, veli Ursić.

Zašto bi novi vlasnik ulagao u Brela?

Za povećanje soba ili neke slične zahvate moraju dobiti građevinsku dozvolu, a da bi ju dobili, moraju se uknjižiti. Uknjižba očito nije protekla glatko, pa je za pretpostaviti da će novi vlasnik i predstavnici općine ipak morati sjesti za isti stol i naći kompromisno rješenje.

Ursić ističe kako prijašnji vlasnik Jako Andabak punih 20 godina nije riješio ovaj problem zemljišta ispred hotela.

– Vjerujem da bilo koji projekt od javnog interesa je i u interesu same hotelske kuće koja i koristi tu infrastrukturu, poručio je breljanski načelnik.

Podsjetimo da je novi vlasnik nekadašnje grupacije Sunce hoteli šeik Mohamed Alabbar.

Promjene u vlasničkoj strukturi za sada se u mjestu ne vide, jer je za vrijeme sezone ostavio staru upravu, no malo je vjerojatno da će tako i ostati.

Ivona Ćirak