Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije je u subotu osudilo prijetnje kojima su posljednja dva dana izložene kolegice i kolege na HR Radio Rijeci te istup voditelja emisije Radio Rijeke “Tužibaba“ Jose Krmpotića, a nakon što je emitirana pjesma “Kada umrem umotan u bilo“.

HND u priopćenju podsjeća kako je povod prijetnjama bio puštanje pjesme Vinka Coce “Kada umrem umotan u bilo“, jednoj od popularnih navijačkih pjesama Hrvatskoga nogometnog kluba Hajduk. Nakon toga uslijedila je lavina uvreda i prijetnji, posebno prema kolegici, glazbenoj urednici koja je pjesmu pustila u eter.

Ističući kako joj HND pruža punu podršku navode i da nema opravdanja za takve sramotne uvrede i neprihvatljive prijetnje bez obzira na to je li netko puštanje te pjesme, posebice navijači HNK Rijeke, shvatio kao svojevrsnu provokaciju. Podsjećaju i da je HR Radio Rijeka dio je mreže HRT-a kojeg plaćaju svi građani RH.

Oglas

“Ono što držimo posebno sramotnim jest ponašanje voditelja emisije Radio Rijeke “Tužibaba“, Jose Krmpotića, koji u programu uživo, umjesto da od izljeva bijesa i uvreda obrani prozvanu kolegicu koja je pustila pjesmu Vinka Coce, podilazi masi, te ju je uz ostalo dodatno omalovažavao riječima: Cura je pogriješila. Njoj vam ni na kraj pameti nije bilo provocirati jer jadna ne zna što se u toj pjesmi pjeva. Ne da ju opravdavam, ona je htjela pustiti nešto od Coce i ne da je promašila nego je promašila za cijeli život. Ja ljude razumijem, ljudi su, blago rečeno „popizdili“ i to su tako i izrazili. I da je barem netko od ekipe reagirao prije ne bismo imali to što imamo“, navodi HND.

S obzirom na to da je puštanje pjesme voditelj emisije okvalificirao “incidentom“, HND postavlja i pitanje kojom je to uređivačkom politikom određeno koje su pjesme zabranjene, odnosno čije se eventualno emitiranje, kao u ovom slučaju, tretira kao incident.

Sukladno zakonskim zadaćama HRT-a, podsjeća i na obvezu promicanja najviših profesionalnih i etičkih vrijednosti u javnom prostoru – uz ostalo, pluralizma mišljenja i stavova, tolerancije, promicanja i poštivanja temeljnih ljudskih prava, unapređenja kulture javnog dijaloga.

“Tim više, HR Radio Rijeka u zaštiti i promicanju tih vrijednosti u gradu i županiji koja se diči svojom slobodarskom tradicijom i otvorenošću, ima posebnu važnost”, ističe se u priopćenju.

HND stoga od HRT-a traži da stane u zaštitu svoje zaposlenice, umjesto da ju kolega u programu uživo omalovažava i potiče hajku na nju.

Hina