Proteklih dana gotovo cjelokupna javnost, posebno inozemna, označila je makarske noćne klubove “izvorom zaraze od koronavirusa”. Vijest se brzo proširila po cijeloj EU, a Nacionalni stožer civilne zaštite reagirao je kad se osoblje u pojedinim klubovima počelo testirati. Nalazi su, naime, pokazali da su pozitivni, pa je Stožer u namjeri da spriječi daljnje širenje zaraze odlučio da klubovi mogu raditi samo do pola noći. U prijevodu, da će sami morati zatvoriti vrata -piše Slobodna Dalmacija.

No, nitko nije postavio pitanje tko je donio koronavirus u Makarsku i njezine klubove, jesu li to turisti koji su u grad pod Biokovom nahrlili sa svih strana ili netko drugi? Zasad ostaje misterij, kao i to kakve simptome imaju ljudi koji su pozitivni na koronavirus.

Kako Slobodna doznaje od zaposlenika makarskih noćnih klubova, dobar dio pozitivnih na koronavirus, a radi se mahom o mladim ljudima, nema nikakvih zdravstvenih problema ili su dan-dva imali laganu temperaturu, od 37,5 do 38 Celzijevih stupnjeva. To je sve, kažu, što im je korona donijela, ali po uputama liječnika i epidemiologa moraju sad dva tjedna provesti u samoizolaciji, kako bi bili odgovorni prema društvu i okolini.

Oglas

Buka koja se digla na Hrvatsku i grad pod Biokovom rezultirala je time da su mnogi morali otkazati rezervacije i vratiti se u svoje matične zemlje.

No, to nije sve, pojedini zaposlenici klubova pod Biokovom već danima ne znaju jesu li pozitivni ili negativni na koronavirus, nalaze i pozive epidemiologa još čekaju. Svoj slučaj ispričala nam je 24-godišnja Sanja iz Zagreba, koja je radila kao hostesa u jednom makarskom klubu.

– Radila sam kao sezonac, sve osoblje kolektivno je išlo na testiranje 12. kolovoza. U kući gdje sam smještena tri kolegice su pozitivne, a ja i još jedna kolegica – negativne. One su sve dobile poziv odmah od epidemiologice, dan poslije, to jest 13. kolovoza, te im je rečeno da moraju biti dva tjedna u samoizolaciji i da im poslije toga nije potrebno nikakvo testiranje, jer su “zdrave” – govori nam Sanja, te nastavlja:

– No, meni je rečeno da moji nalazi nisu gotovi, iako smo svi testirani isti dan, jedni za drugima, i samo ja nisam dobila poziv jesam li pozitivna ili negativna. Dan poslije, 14. kolovoza, kolegica koja je bila negativna dobila je uputu epidemiologa iz Splita da mora u samoizolaciju jer je navedena kao bliski kontakt zaraženih. Nakon nje i ja sam dobila poziv, na upit epidemiologa kakav mi je nalaz, rekla sam da ne znam, da mi nitko ništa još nije javio. A on je odgovorio: “onda si negativna, samo budi u samoizolaciji do 26. kolovoza”.

Ali tu nije kraj ove trakavice i neorganiziranosti, govori ova mlada hostesa.

– Šef mi je rekao da mu treba potvrda o bolovanju, ja sam odmah nazvala svoju liječnicu, koja mi je rekla da uopće nisam uvedena u sustav da sam testirana, niti ima nalaza jesam li pozitivna ili negativna, kao ni bilješke da se nalazim u samoizolaciji. Poslije toga su i ostale kolegice zvale svoje liječnike, sve isto im je rečeno. Mi smo već tjedan dana u samoizolaciji, a još nas nitko nije došao obići. Ne znam šta da mislim nakon ovog svega, je li nam zdravstveni sustav tako loš kao u zemljama trećeg svijeta ili je plod neorganiziranosti – prenosi Slobodna Dalmacija.

M. D. /foto/ilustracija :Unsplash