Snimka vožnje zapovjednika Hrvatske ratne mornarice Ive Rafanellija, koji je 30. siječnja 2020. snimljen kako Opel Insignijom 1.6 CDTI sa 136 KS juri brzinom i većom od 220 km/h (po brzinomjeru, jer je najveća brzina tog modela 211 km/h, a na blagoj nizbrdici postigao je i nešto više), kojeg je snimao (nadamo se) suvozač u Mercedes-Benzu E-klase (W211; 2003. – 2009.), vjerojatno 220 CDI sa 150 KS, koji može potegnuti 216 km/h, otkriva više nego što je savjesni vozač Mercedesa predstavio javnosti – piše Željko Marušić za Autoportal.

Prvo, vozač Insignije napravio je težak prometni prekršaj temeljem članka 54. stavka 2, za koje je zapriječena kazna od 5000 do 15.000 kn i tri kaznena boda. Ponavljamo, težak prometni prekršaj, za kojeg treba snositi posljedice po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i stegovno, jer je teško nepropisnom vožnjom, kao čelnik, narušio ugled HRM-a, a trebao bi biti uzor.

Ipak, njegov teški prometni prekršaj nije iz kategorije najtežih. Neusporedivo je blaži od vožnje u naseljenom mjestu brzinom više od trostruko većom od dozvoljene, prolasku kroz crveno svjetlo… Konačno, po novom, oštrijem zakonu, za prvi takav prekršaj nije predviđeno oduzimanje vozačke dozvole (za drugi najmanje 3 mjeseca, za treći i svaki sljedeći najmanje 6 mjeseci).

Oglas

Drugo, ‘savjesni’ vozač, umjesto da je zapamtio registarske oznake i propisanim postupkom, u vožnji sukladno članku 196. stavak 4, odnosno nakon zaustavljanja na prvoj benzinskoj crpki ili odmorištu nazvao policiju na 192, uzeo je zakon u svoje ruke te neovlašteno i s neprikladnim sredstvima (jedno je kad brzinomjer njegovog automobila pokaže sigurnosno uvećanih 220 km/h, a drugo kad certificirani i baždareni uređaj u presretaču pokaže točnu), automobilom starijim od 11 godina krenuo u nekontroliranu jurnjavu, glumeći presretača, pritom kršeći prometne i druge (GDPR) propise, pritom znatno teže (!) od neodgovornog zapovjednika HRM-a.

Kako sam sebe prokazuje, prekršio je:

Članak 46. stavak 1: ne držeći se sredine trake, odnosno vozeći s pola vozila na voznoj, pola na pretjecajnoj traci, i to u drastičnom brzinskom prekršaju

Člana 54. stavak 2: drastično kršeći brzinsko ograničenje, vožnjom brže od 210 km/h, za što je predviđena kazna od 5000 do 15.000 kn i 3 kaznena boda

Članak 109. stavak 1: vozeći premalim razmakom, mjestimično drastično manjim od propisanih pravilom prijeđenog puta u dvije sekunde: 116 metara pri 210 km/h.

Trebalo bi usto utvrditi kako je, u krajnje riskantnim okolnostima korišten mobilni uređaj, čak i ako ga je koristio suvozač te je li i koliko postupak nelegalnog snimanja utjecao na sigurnost vožnje.

Kad se sve zbroji, ima i elemenata obijesne vožnje te bi se ‘savjesni vozač’ mogao naći u problemima koje nije očekivao.

Usto je, kad je već znao da je riječ o visoko pozicioniranim časniku, koristio ‘korektan i dobronamjeran’ izričaj: Budala me skoro ubio! Stvorio se sekundu pokraj mene na ulazu u tunel. To he katastrofa, bilo je – ajme’.

Kako su tuneli, a i dijelovi dionice Autoceste A1, od Dugopolja prema Zagvozdu, pokriveni kamerama policija bi trebala od HAC-a zatražiti snimku, da se vidi je li Raffanelli dodatno, osim velikim brzinskim prekoračenjem, ugrozio sigurnost vožnje ili ga je ‘normalno’ pretekao, koliko je moguće u velikom brzinskom prekoračenju, a potom je krenulo naganjanje stilom ‘Neeš ti mene…’

Policija treba ozbiljno reagirati i spriječiti da građani uzimaju ‘zakon u svoje ruke’, jer to može, trebamo li povlačiti paralele, izazvati nesagledive posljedice. Stoga se jasno treba odrediti prema ovom nelegalnom snimanju u vožnji i ‘glumljenju presretača’, uz teško kršenje prometnih propisa i ugrožavanje sigurnosti te postupiti ravnomjerno prema oba vozača.Istodobno treba intenzivirati mjere premrežavanja svih autocesta, brzih prometnica i opasnih radarskim kamerama, jer je to najučinkovitija mjera discipliniranja neodgovornih i nesavjesnih vozača.

ilustracija / screenshot Dnevnik  Nova tv