Na društvenim mrežama ribarskih krugova kruži fotografija ubijenog morskog psa, navodno ulovljenog kod otoka Krka. Na slici pozira osoba u ribarskoj kabanici, dok netko kukom otvara ralje uginule životinje.

Prema komentarima koji su objavljeni s fotografijom, netko ga je pokušao prodati u Bakru, no teško ga je bilo oguliti i izrezati, pa su ga jednostavno – bacili. “Sramota, dno dna”, “Ljudska gadost, ima li goreg”, ” Kakvi amateri, pa to se sredi za čas a oni bacaju? Bolje da su ga pustili!”, samo su neki od komentara.

Više o  vrsti rekao je za Morski.hr renomirani svjetski stručnjak za morske pse i zaštitno lice National Geographica, Andrej Gajić.

Oglas

– To je pas volonja, odnosno Hexanchus griseus (Bonnaterre, 1788) obično ga nalazimo u dubokim vodama. U Hrvatskoj je strogo zaštićen prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/2013) – ispričao je Gajić.

Prema navedenom Pravilniku, nalaznik je dužan Državnom zavodu za zaštitu prirode dojaviti pronalazak mrtve, ozlijeđene ili bolesne strogo zaštićene životinje putem obrasca za dojavu ili telefonski u roku od 24 sata od trenutka pronalaska.

– Love ga dosta sporadično, prvenstveno jer su skloni dubokim vodama a tek noću vertikalno migriraju za plijenom u pliće vode šelfa – kaže Gajić i prema fotografiji procjenjuje da ubijena jedinka ima 10-ak godina starosti te da je upitno je li još uvijek spolno zreo, što ovisi od spola koji se sa fotografije ne može raspoznati.

– Osim što je zaštićena, kod ove vrste treba voditi računa i o konzumaciji, jer meso zna biti toskično iako nerijetko se konzumira. Prilikom trovanja mogu se javiti trbušne tegobe, trnci oko usta, glavobolja, a kasnije i mišićna slabost. Kod ozbiljnog trovanja može nastupiti i smrt – upozorava Gajić.

M.D. / foto: screenshot/Morski.hr